Magyar gazdaság

Virágzik a feketegazdaság - Az olasz gazdaság új motorja

A válság kedvezőtlen hatásai közepette is jól teljesít az olasz feketegazdaság. Az illegális szektor lassan az olasz gazdaság második gerincoszlopává nőheti ki magát, részben a nagy hagyományú középvállalatok hanyatlásának eredményeként.

Az olasz gazdaságot közvetlenül az államadósság finanszírozásának a kérdése, illetve a lassú növekedés veszélye fenyegeti. Középtávon azonban súlyos strukturális problémákkal is számolnia kell. A gazdaság gerincét képező középvállalatok többnyire családi cégekként működnek, ahol nagyon sok esetben problémát jelent az utódlás kérdése – mutat rá a Germany Trade and Invest (GTAI) gazdasági fejlesztési ügynökség.

A vállalkozásokat többnyire a 70-80 év körüli családfő vezeti, utód nélkül. Az ilyen cégek többsége így nem annyira a beruházásokra és az expanzióra koncentrál, mint inkább a kockázat minimalizálására. A másik strukturális problémát a fiatalkorúak körében tapasztalható rendkívül magas, 30 százalékos munkanélküliségi ráta jelenti, amit főleg az okoz, hogy az idősebb generáció egyszerűen nem engedi érvényesülni a pályakezdőket.

A középvállalatokat érintő problémák miatt a színfalak mögött kifejlődött egy újabb „gerince” az olasz gazdaságnak. Ez pedig nem más, mint a feketegazdaság. Nagy biztonsággal állítható, hogy ez az adó- és egyéb bérköltségektől mentes árnyékgazdaság a hivatalos konjunktúrától független stabilizáló tényezőként hat – fogalmazott a GTAI elemzője, Siegfried Breuer a Deutsche Mittelstands Nachrichtennek.
Szakemberek számításai szerint az olasz 8 százalékának megfelelő adóbevétel-elmaradást okoz évente az államháztartásnak a feketegazdaság.

A legsúlyosabb helyzet a vendéglátóipar területén tapasztalható, és az adómorál általában romlik az ország déli része felé haladva. A Rómától délre eső országrészben a GDP 25 százalékát is elérheti az árnyékgazdaság kibocsátása – említi meg a BBC News.
Felmerül a kérdés ugyanakkor, hogy az eddigi költségvetési konszolidációs csomagok miért nem tették komolyan témájukká az adómegkerülés elleni fellépést.

Ebben nagy valószínűséggel komoly szerepet játszott, hogy egy ilyen lépés nem feltétlenül szolgálta volna Silvio Berlusconi kormányfő érdekeit – mutatnak rá kommentárok. Az általános feltételezés szerint a kormányfő támogatói közül sokan zokon vették volna az adózási fegyelem javítását célzó drasztikusabb lépéseket, és maga Berlusconi sem lenne egy ilyen reformban érdekelt.

Az mindenesetre tény, hogy a miniszterelnök 2009-es amnesztiájával nagy szívességet tett az adómegkerülőknek. Ennek értelmében a külföldre juttatott vagyont hazahozók mindössze 5 százalék megfizetése fejében mentesültek minden további szankció alól, és még névtelenségüket is garantálták. Szintén nem szolgálta ugyanakkor a feketegazdaság elleni harcot az az ugyancsak Berlusconi kormányzása alatt elfogadott törvénymódosítás, amelynek értelmében a hamis könyvelés bűncselekmény helyett már csak vétségnek számított. Ezt a szabályozást egyébként az Európai Bíróság az uniós joggal öszszeegyeztethetetlennek nyilvánította 2005-ben.

GDP feketegazdaság olasz vendéglátóipar gtai Berlusconi Olaszország
Kapcsolódó cikkek