Magyar gazdaság

A kormány gazdaságpolitikája elriasztja a befektetőket

Magyarországon a „nem ortodox” gazdaságpolitika kiszámíthatatlanná teszi az üzleti környezetet és a befektetői környezetet, figyelmeztetett az Amerikai Kereskedelmi és Iparkamara (AmCham).

A devizában denominált jelzálogfedezett hitelek korai visszafizetése, illetve más látszólag „ad hoc” politikai lépések miatt az elemzők felhívták a figyelmet a budapesti kockázatokra, és a beruházások valamint az új munkahelyek más közép-európai országokban jöhetnek létre.

Az AmCham a Reuters hírügynökségben azt mondta, hogy a kormány friss intézkedései meglepőek és kiábrándítóak. Az amerikai kereskedelmi kamara szerint a következetesség és kiszámíthatóság elengedhetetlen a cégek számára, hogy nyugodtak legyenek magyarországi befektetéseik kapcsán.

Az AmCham reméli, hogy a kormány tekintettel lesz az üzleti közösség aggodalmaira, és a gazdasági helyzet kezelésénél enyhíti a nem ortodox módszereken.

A Reuters emlékeztet, a múlt héten elfogadta a parlament a végtörlesztési tervet a piaci árnál alacsonyabb szinten, valamint felidézi a magán-nyugdíjpénztári rendszer nacionalizálását, illetve a vállalatokra kivetett szektorális különadókat.

Kerekes László a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) vezére azt mondta, a kiszámíthatatlanság bizonytalanságot okoz a Magyarországon működő cégek számára. Hozzátette, a bizonytalanság hatására nem csak az új beruházásokat vetik el, hanem a jelen lévő befektetéseket is nehezebbé teszi.

Az összes intézkedés leginkább negatív oldala a külföldi befektetők részéről, hogy nem érezhetik biztonságban beruházásaikat, mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, a negatív hírek után a külföldi befektetések beáramlása lelassulhat.

Az Erste és a Raiffeisen Bank valószínűleg más közép-európai országban fektet be, ahol kevésbé kedvezőtlen az üzleti környezet, írja a Reuters.

Az új jogszabályok hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar bankpiacot kevésbé tekintsük vonzónak, mint másokat a közép-kelet-európai régióban, mondta a hírügynökségnek a Raiffeisen Bank International szóvivője, Michael Palzer. A befektetői bizalom sérült a törvény miatt – tetet hozzá, utalva a végtörlesztésre.

nem ortodox gazdaságpolitka kiszámíthatatlanság Bank végtörlesztés bankok
Kapcsolódó cikkek