Magyar gazdaság

Így mentené Simor a devizahiteleseket

A többi között pozitív adóslistát, átláthatóbb kamatpolitikát és kedvezőbb bankváltást irányoz elő a tízpontos javaslatcsomag. A jegybank elnöke, Simor András tíz ponttal fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, amelyben a devizahitelesek megsegítésére irányuló javaslataikat írták össze a szakértőkkel karöltve.

Ennek egyik eleme Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerint, hogy átláthatóbbá kell tenni a banki hitelek alakulását, kiszámíthatóvá tenni azt, hogy ezzel is csökkentsék az adósok kiszolgáltatottságát.

További fontos elem a kamatpolitika hosszabb távra való meghatározása. Míg a legtöbb Európai Uniós országban a szerződések pontosan rögzítik a kamatok változására vonatkozó szabályozást, szemben nálunk nincs definiálva, hogy milyen kamatváltozás van érvényben, tehát a bankközi kamatok változását Magyarországon nem határozzák meg szerződéskötéskor.

Ez Kármán András szerint egyértelműen hátrány a hazai adósok számára. Mint a Ma reggelben elmondta, a legtöbb EU-országban ez a metódus magától alakult így, nálunk nem ebbe az irányba ment el a bankok kamatpolitikája, így van tere annak, hogy az állam szabályozóként beavatkozzon. Kiemelte, így könnyebben és jobb feltételek közül tudnának választani a devizahitelesek.

A monitoring bizottság most azt vizsgálja, szükség van-e törvényi változtatásra ahhoz, hogy ez a kialakult forma megváltozzon. A további felsorolt pontok között említette az államtitkár a bankváltás sajátságos menetét, amely ma Magyarországon nem egyszerű, ráadásul sokba kerül a hitelfelvevőnek. A plusz költségeket rájuk terhelik a bankok, amelyeknek így versenykorlátozó szerepük van. Ez is megváltoztatandó tényező lenne Kármán András szerint, amellyel a devizahitelesek segítségére lehetnének.

Hangsúlyozta, hiányzik egy központi adósnyilvántartói rendszer, egy pozitív adóslista, amellyel bankváltásnál kedvezőbb feltételekre számíthatnának az adósok. Ez az információhiány megakadályozza, hogy jobb feltételeket kaphassanak, akik rendszeresen és pontosan törlesztenek.

A jegybank számos javaslatot tett le, de ezekről megkérdezik a PSZÁF véleményét is, így a következő hetekben folytatódik a párbeszéd, hogy kialakítsák a devizahitelesek megsegítésére legalkalmasabb, megvalósítható rendszert.

adósmentés devizahitel mentőcsomag adóslista kamat
Kapcsolódó cikkek