Magyar gazdaság

Kórusban riogat a Világbank és az IMF

A Nemzetközi Valutalap és a Világbank arra figyelmeztettek, hogy a globális konjunktúra ősszel jelentősen lehűlhet - írja a Die Presse. E tekintetben a "recesszió" szó használatától sem riadnak vissza - tette hozzá a bécs lap, amely Robert Zoellicknek, a Világbank elnökének hétvégi kijelentését idézte.

"Fennáll annak a veszélye, hogy a globális gazdaság ősszel ismét veszélyzónába sodródik, az európai pénzügyi válság pedig államadósság-válsággá válik, aminek komoly hatása van az eurózónára, a bankokra és az államok versenyképességére" – figyelmeztetett Zoellick. Hozzátette: a politikusoknak nem szabad rövid távon gondolkodniuk, hanem növekedést serkentő intézkedéseket kell hozniuk.

A Die Presse idézte Christine Lagarde-nak, az IMF elnökének nyilatkozatát, amelyben egyértelmű bizalmi válságról beszélt és emlékeztetett a recesszióba csúszás veszélyére. Lagarde síkra szállt annak érdekében, hogy "az országok kiigazítsák a takarékossági kurzusukat, és a növekedést támogató intézkedéseket vegyenek fontolóra." Az IMF vezetője szerint a nyár folyamán egyértelműen bizalmi válság alakult ki a világgazdaságban, ezért minden államnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megtörjék az ördögi kört. Az IMF vezetője ragaszkodik korábbi álláspontjához, amely szerint mintegy 200 milliárd eurónyi tőke hiányzik az európai bankrendszerből, ezért a pénzintézetek feltőkésítése mindenképpen szükséges.

Ugyanakkor José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nem számol azzal, hogy az Európai Unióban következik be. Az EB által végzett legújabb prognózisok azt mutatják, hogy az EU-ban lesz növekedés, még ha szerény is - jelentette ki Barroso az ausztráliai Canberrában. Barroso szerint az euróövezet valutája "erős és ellenállóképes". A görög helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: korai lenne még végleges ítéletet hozni Athén eredményeiről, a görög kormány ígéretet tett a szükséges intézkedések meghozatalára.

IMF Bank Lagarde Zoellick Világbank válság recesszió
Kapcsolódó cikkek