Magyar gazdaság

Nincs vége a drágulásnak, megmenekültek a mézes párlatok

„Az EU-direktíva 2018-ig történő teljesítéséhez a jelenlegi ezer szálra érvényes 64 eurós adót 94 euróra kell emelni. Ez azt jelenti, hogy a következő években is jelentős, infláció feletti jövedékiadó-emelés várható a dohánytermékek esetében” – nyilatkozta a Világgazdaságnak a dohánytermékek jövedéki adójának tegnap megszavazott emeléséről Patai András.

A Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke hozzátette: „Fontos, hogy a jövedékiadó-emelésekre kiszámítható és tervezhető módon kerüljön sor, úgy, hogy a jogszabályok olyan környezetet teremtsenek, amelyben az ágazat versenyképes működésének feltételei adottak. A tavalyi költségvetési évben az államnak 362 milliárd forintnyi bevétele származott a dohánytermékek jövedéki adójából és az áfából.

A dohánytermesztés az ország keleti, sújtotta területein biztosít munkalehetőséget az ott élők számára, jelentős arányban a roma kisebbség tagjainak. A dohányvertikum összesen 20 ezer ember megélhetését biztosítja Magyarországon, ezért fontos, hogy egy a kormánnyal folytatott folyamatos, szakmai párbeszéd eredményeként kialakuló szabályozási környezet biztosítsa a kiegyensúlyozott piac működését és a költségvetési bevételek optimumának beszedését” – fejtette ki Patai.

Ugyancsak a hazai termelőket segítette volna Hörcsik Richárd (Fidesz) módosítója, amely a régi zárjegyes cigarettakészletek értékesítésére az eddigi 30 nap helyett 45 napot adna. Ezt azonban az utolsó pillanatban visszavonta a képviselő. Egy módosító szerint a magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmának egészségügyi szempontból indokolt korlátozása érdekében az adótételek 50 százalékkal emelkednek, kivéve a párlatok (gyümölcspálinka) és a természetes aromával előállított szeszes italok esetében, melyeknél a mértéknövekedés csak 5 százalék lenne. Lapzártánkkor erről még vitázott a parlament, így a Magyar Szeszipari Szövetség sem kívánta kommentálni a döntést.

alkohol szesz jövedéki adó cigaretta adóemelés
Kapcsolódó cikkek