Magyar gazdaság

Rekordszinten a globális vagyon - A leggazdagabb ország továbbra is Svájc

Az Allianz által a világ 50 országában végzett tanulmány adatai szerint a pénzvagyon összege tavaly átlag 6,2 százalékkal nőtt és 95,3 billió eurót ért el.

Jól profitáltak tavaly a világ vagyonosai a gazdsági recesszióból való kilábalásból. A megtakarítások összege sosem látott értékre nőtt a tavalyi év folyamán: a 95 300 milliárd eurónyi pénzügyi eszköz 6,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A fejlett országok eszközei az átlagtól elmaradva híztak, a fejlődő országokban viszont kétszámjegyű bővülés volt tapasztalható. A felmérés szerint a világon a megtakarítások összegét tekintve mintegy 300 millió ember tartozhat a középosztályhoz.

A világ leggazdagabb országa továbbra is messze Svájc, ahol az egy főre jutó átlagos pénzvagyon összege bruttó 207.000 euró. A második-ötödik helyen az Egyesült Államok, Japán, Dánia és Hollandia szerepel. Ausztria a lista 18. helyén van, mindjárt Németország mögött, a Lajtán túli szomszédunknál az egy főre jutó készpénzvagyon összege 59.346 euró volt tavaly.

vagyon megtakarítás középosztály
Kapcsolódó cikkek