Magyar gazdaság

Geithner: Az USA-ra is kihatna egy európai válság

Egy komoly európai válság jelentős károkat okozna az amerikai gazdaságnak is azzal, hogy aláássa a bizalmat és csökkenti a keresletet - mondta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter csütörtökön.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a nagy amerikai bankok és pénzügyi alapok jelentősen csökkentették Európa legnagyobb veszélynek kitett gazdaságaiban az érdekeltségeiket. "A közvetlen pénzügyi kitettségünk ezekben a gazdaságokban és pénzintézetekben meglehetősen kicsi, ám Európa hatalmas és olyan szorosan működik együtt az Egyesült Államokkal és a világ nagy gazdaságaival, hogy egy nagy európai válság komoly károkat lenne képes okozni azáltal, hogy aláássa a bizalmat és csökkenti a keresletet" - mondta Geithner a Szenátus pénzügyi bizottsága előtt.

A pénzügyminiszter szerint a világgazdaság helyzete miatt létfontosságú, hogy a Kongresszus elfogadja Barack Obama elnök munkapiaci terveit, melyek egy-két százalékkal növelhetik a gazdasági bővülést és egy-kétmillió új munkahelyet teremthet Amerika-szerte.

Geithner szenátusi beszámolójának apropóját júliusban megalakult Pénzügyi Stabilitási Tanács által hozott ajánlások és az elért eredmények adták. A tanács munkájának célja, hogy az ország elkerülje az újabb gazdasági válságokat és a 2008 óta tapasztalható események újbóli előfordulását. A pénzügyminiszter beszámolója egyetért azokkal a globális egyezményekkel, melyek néhány év alatt a mainál sokkal szigorúbb tőke- és likviditási szabályok elé állítanák a legnagyobb pénzintézeteket.

A beszámoló szerint az Egyesült Államok pénzügyi intézményeinek közvetlen kapcsolata az eurózóna periferiális országaival meglehetősen kicsi, ugyanakkor a brit, francia és német nagybankokkal annál szorosabb. Márpedig elsődlegesen ezek a pénzintézetek voltak a hitelezői a gyengén teljesítő kisebb országoknak, mint amilyen Görögország.

geithner Szenátus beszámoló Görögország válság
Kapcsolódó cikkek