Magyar gazdaság

Kína dühös és fenyegeti az USA-t

Kína felszólította az Egyesült Államok kormányát, és más intézményeket, hogy határozottan ellenezzék a törvényhozás szándékát, amellyel nyomást kíván gyakorolni a kínai nemzeti valuta árfolyamának erősítése végett - derül ki a külügyminisztérium szóvivőjének szerdai nyilatkozatából.

Az Egyesült Államok törvénye, amellyel árfolyam-manipulációval vádolja meg Kínát, lényegében protekcionista lépés, sérti a Kereskedelmi Világszervezet szabályait - állapítja meg írott közleményében Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu).

Peking álláspontja szerint a törvény nem fogja megoldani az Egyesült Államok belső gazdasági és foglalkoztatási gondjait, de "súlyosan károsíthatja a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat és aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a két ország és a nemzetközi közösség együtt tett a világgazdaság gyors helyreállításának elősegítése érdekében".

A törvény nem hoz nyereséget, miközben sérti mások érdekeit, anélkül, hogy az megalkotóinak hasznot hozna - szögezte le a külügyi szóvivő azt követően, hogy az amerikai szenátus Washingtonban 63:35 arányban elfogadta a törvénytervezet. Törvénnyé azonban csak azután válhat, hogy a képviselőház is állást foglal, illetve Barack Obama elnök aláírja.

Kínai szakértők, kommentátorok szerint mindkét fél csak veszthet Kína büntetésével, a kínai termékek importjának korlátozásával, a kínai áruk - vámokkal terhelten - drágábbá tételével. A kínai jüan árfolyama kedden ismét rekordon volt az amerikai dollárhoz képest és 2005 júliusa óta 23,3 százalékkal erősödött. Peking árfolyamreformjának lényegi eleme, hogy fokozatosan tér át a rugalmasabb árfolyam-politikára, valósítja meg az árfolyam-kiigazítást. Az Egyesült Államok és az EU gyakran fejezte ki elégedetlenségét ennek ütemével.
 

Kereskedelmi Világszervezet WTO dollár árfolyam
Kapcsolódó cikkek