Magyar gazdaság

Szerződésszegési eljárást indíthat Németország ellen az EU

Az Európai Bizottság fenntartásainak adott hangot a Németország és Svájc között létrejött adóegyezménnyel kapcsolatban.

Algirdas Semeta adóügyi biztos az Európai Parlament előtt kijelentette, hogy az Európai Bizottság tovább vizsgálja az egyezményt - írja az FTD . Semeta utalt arra, hogy a megállapított 26 százalékos forrásadó a 35 százalékos kulcs alatt van, amit az EU és a Svájc között létrejött egyezményben rögzítettek. Ezen kívül a németek és a svájciak között megállapodott Semeta szerint kevésbé hatékony eszköz az adóelkerülés ellen, mint az EU és Svájc között létrejött előzetes díjfizetésre vonatkozó megállapodás. Semeta azt is megjegyezte, hogy a Bizottságot nem vonták be kellő mértékben a Berlin és Bern között lezajlott tárgyalásokba.

Semeta hangsúlyozta, hogy a bilaterális egyezményeknek nem szabad az EU joggal ütközniük. Ha szükségesnek látja, az Európai Bizottság a szerződés megszegése címén eljárást indíthat Németország ellen.

Semeta kijelentései az egyezmény bírálóinak malmára hajtják a vizet. Az SDP "bűnbocsánattal való kereskedésnek" titulálta az egyezményt és azzal fenyegetőzik, hogy annak elfogadását meghiúsítja a Bundesratban. Sven Giegold, a Zöldek pénzügyi szakértője az Európai Parlamentben pedig arra figyelmeztetett, hogy az egyezmény megtorpedózza az Európában folyó közös harcot az adócsalás ellen. A német kritikusok emellett az Egyesült Államok esetét hozzák fel példaként arra, hogy nagyobb nyomásgyakorlással több engedményt is ki lehet csikarni Svájcból. Mint ismeretes, Washington kezében igen komoly ütőkártya van, hiszen az adóeltitkolás elősegítéséért megvonhatja az amerikai működési engedélyt az olyan, komoly tengerentúli érdekeltségekkel rendelkező bankoktól, mint az UBS.

 

Németország Svájc adóelkerülés német semeta
Kapcsolódó cikkek