Magyar gazdaság

Inotai: Magyarország bóvliba kerülése lesz a szabadságharc ára

Magyarország bóvli kategóriába való leminősítése várható, ez a szabadságharc ára – fogalmazott Inotai András MTA Gazdaságkutató Intézetének igazgatója a Klubrádió Reggeli Gyors műsorában.

Inotai András szerint a hitelminősítőket nyugodtan lehet kritizálni, az uniós országok is ezt teszik, mert gerjesztik a pánikot, esetenként felelőtlenül, de ennél jobbat még nem találtak ki, és a befektetők még mindig erre alapozzák döntéseiket.

A szakember a leminősítés azonnali következményeként említette, hogy nehéz lesz magyar állampapírokat elhelyezni a piacon illetőleg olyan felárat kell fizetni, amely felárat a magyar gazdaság nem tud kitermelni. Bekerülünk egy olyan negatív adósságspirálba, amelynél a kamat olyan magas lesz, hogy nem tudjuk megtermelni.

Rámutatott, minden gazdaságpolitika alapja a fenntarthatóság, ezt nézi egy külföldi befektető, a pénzt vissza akarja kapni a befektető, ez pedig bizalomra épül, a Bajnai kormány idején ez a bizalom megteremtődött, ez veszett el és ennek a visszahozása a legnehezebb.

 

gazdaságkutató hitelminősítés bóvli leminősítés MTA intai elemző
Kapcsolódó cikkek