Magyar gazdaság

Kötelező béremelés helyett durva lefaragás és elbocsátások

A kötelező bérkonvergenciával a válaszadók több mint kétharmada egyáltalán nem ért egyet, durva beavatkozásnak tartják stratégiai döntéseikbe, költségeikbe, akkor sem támogatják, ha az állam egy részét vagy teljes egészét kompenzálná – derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) által félszáz kölcsönvevő cég körében végzett felmérésből.

A válaszadók 56,5 százaléka jelezte, hogy a és garantált bérminimum tervezett megemelését egyáltalán nem tudja kigazdálkodni. Ezért a következő 30,4 százalék létszámot épít le, 30,3 százalék béreket csökkent, 15,2 százalék elhalasztja az esedékes létszámfelvételüket. A vállalatok többsége tervezett béremelést, de legfeljebb 5 százalékos mértékben, azaz 82 ezer forintot tartanak legfeljebb indokoltnak. A cégek 6,5 százaléka megszűnteti az összes béren kívüli juttatást, 43,4 százalékuk csökkenti mértéküket vagy korlátozzák a jogosultak körét. További költségcsökkentéseket jelzett előre a cégek 67,4 százaléka.

További költségcsökkentéseket jelzett előre a cégek 67,4 százaléka, azaz a bérek, béren kívüli juttatások mellett biztosan csökkentik a tréningek, képzések költségét, a cégautókat korlátozzák vagy megszűntetik, a beruházásokat, fejlesztéseket elhalasztják vagy teljesen leállítják. Amennyiben létszámleépítés lesz, akkor a kölcsönvevő vállalatok 56,5 százaléka jelezte, hogy mindenképp a kölcsönzött dolgozót küldi el először, 30,4 százaléka pedig vegyesen, saját és bérelt dolgozót egyaránt elbocsát. Egyértelmű vesztesei tehát a bérelt dolgozók a leépítéseknek.

Az MMOSZ megkérdezte a megrendelői kört, azaz a munkaerő-kölcsönzést igénybe vevő vállalatokat, mi az a mérték, amelyet elfogadhatónak tartanak – teherbíró képességüket mérték ezáltal - : a minimálbér szinten tartását (tehát, hogy maradjon a 78 000 forint) 11,5 százalékuk támogatja. A vállalatok többsége, 58,7 százaléka tervezett béremelést, de csak 5 százalékos mértékben, azaz 82 ezer forintot tartanak legfeljebb indokoltnak.

 

munkavállaló cafetéria béremelés mmosz minimálbér
Kapcsolódó cikkek