Magyar gazdaság

Szász: Nem látszott, hogy a devizahitelek gondot okozhatnak az országnak

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint a 2002 utáni fegyelmezetlen költségvetés, az akkori rossz gazdaságpolitika jelentős mértékben hozzájárult a forint- és devizahitelek közötti nagy kamatkülönbözethez, az alacsonyabb kamatok miatt a devizában nyújtott kölcsönök egyre népszerűbbek lettek.

A PSZÁF elnöke szerint a lakosság devizában történő egyre nagyobb eladósodását erősítette az is, hogy az államilag kamattámogatott hitelek megszűntek, bár az elnök elismerte: akkoriban, "a folyamat közben" még nem látszott, hogy a devizában adott kölcsönök később jelentős gondokat okozhatnak a lakosságnak, az egész országnak. 

A PSZÁF elnöke ezt az Országgyűlés 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okait vizsgáló albizottság keddi ülésén mondta. 

A PSZÁF korábbi elnöke, Farkas István - aki 2004-2009 között volt a felügyelet első embere - is részben a deviza- és forinthitelek közötti "brutális" kamatkülönbözettel indokolta a nagyarányú deviza-eladósodást. Hozzátette: az általa vezetett felügyelet szabályozási feltételei korlátozottak voltak, bár a felügyeleti jelentésekben felhívták a figyelmet a devizakölcsönök kockázataira.

devizahitel eladósodottság Szász Károly pszáf
Kapcsolódó cikkek