Olvasói levélben reagált Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász Magyarországról írt véleménycikkére Szapáry György. A washingtoni nagykövet a New York Times című lapban azt írta, közgazdászként és a Nemzetközi Valutaalap volt tisztségviselőjeként mindig érdeklődéssel olvasta Krugman írásait, a Magyarországról alkotott ítélete azonban meglepte. (Szapáry 1990-től 1993-ig az IMF magyarországi megbízottja volt. Nagyköveti kinevezése előtt Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója volt.)

Krugman New York Times című lapban december közepén megjelent véleménycikkében az euróválság következményeinek a bemutatására negatív példaként Magyarországot hozta fel, ahol szerinte a tekintélyelvű hatalom intézményesítése történik a "demokrácia papírvékony leple" alatt – írja az [origo].

Szapáry december 14-i keltezésű, a lapban december 26-án megjelent levelében több, Krugman által kifogásoltintézkedést is érintett. Megemlítette, hogy Krugman szerint a kormány a választási törvény megalkotásánál az úgynevezett gerrymandering eszközével élt, vagyis a saját érdekei mentén alakította ki a körzethatárokat, míg a nagykövet szerint a kormány a választókerületek átrajzolásával pont azt akarta elérni, hogy az egyéni választókerületek összefüggő területeket takarjanak.

A bírói függetlenséget firtató megjegyzésekre Szapáry az Egyesült Államokat hozta fel példaként, ahol a bírókat szintén megválasztott tisztségviselők választják ki, ezért szerinte a magyar bíróknak is meg kell adni a szükséges tiszteletet, és nem kell azt feltételezni róluk, hogy a politikusok bábjai.

A magyar médiáról Szapáry megjegyezte: aki a magyar sajtót olvassa, láthatja, hogy ugyanannyi nyílt kritika megjelenik a kormányról, mint eddig bármikor.

Szapáry szólt az MSZP állítólagos kriminalizálásáról is, amelyet Krugman szintén megemlített a cikkében. A nagykövet azt írta, mindez csupán szimbolikus politikai nyilatkozat, amely elismeri a korábbi kommunista rendszer szörnyűségeit, és emlékeztet arra, hogy a legtöbb volt kommunista ország Európában már megtette ezt.

"A barátoktól érkező bírálatokat értékeljük, a túlzó egyszerűsítésre alapozott elsöprő kijelentések azonban többet ártanak, mint használnak Magyarországnak - és az olvasóiknak is" - zárja a New York Timesban megjelent olvasói levelét Szapáry György.