Magyar gazdaság

Elfogadta a parlament az új munka törvénykönyvét

Legalább egyéves munkaviszony szükséges ahhoz, hogy a választott szakszervezeti tisztségviselőt védelem illesse meg, az azonban megbízatása teljes időtartamára és még hat hónapra jár – ezzel a zárószavazás előtt benyújtott kormánypárti módosítóval szavazta meg az új munka törvénykönyvét a parlament.

 Emellett alacsonyabb munkavállalói létszámhoz kötik a tisztségviselők megjelölését, ez az eredeti javaslathoz képest könnyítés az érdekképviseletek számára. Orbán Viktor kormányfő azt mondta, kompromisszumos törvény született, van, amiben nem a kormány álláspontját tükrözi a jogszabály, de felelősséget vállal érte.

Érkeztek ellenzéki módosító indítványok is, egyebek mellett a várandós munkavállalók védelméről, a munkavállalói kaució és az elmaradt jövedelem után járó kártérítés szabályozásának enyhítéséről, de ezeket nem szavazta meg a Ház.

Voksoltak az új önkormányzati törvény módosító indítványairól is. A legtöbbet vitatott témák közül eldőlni látszik, hogy Budapest egységes város marad, nem sorolják a megyékkel egy szintre. Módosultak az eredeti tervekhez képest a várossá nyilvánítás feltételei, nem lesz kötelező a legalább 5000 fős népesség.

elfogad munka törvénykönyve Parlament
Kapcsolódó cikkek