Magyar gazdaság

Kormány: Véletlenül küldtünk rossz verziót az EKB-nak

Félreértésből kapta meg Magyarországtól egy a benyújtottól eltérő verzióját a jegybanktörvénynek az Európai Központi Bank. Ez még az a változat volt, amely az MNB által javasolt módosításokat nem tartalmazta – derült ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdaásgi Miniszter államtitkárának parlamenti felszólalásából.

A hibás dokumentum hozzájárult ahhoz, hogy megszakadtak a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az Európai Unióval folytatott előkészítő tárgyalások múlt pénteken. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor más pontokat is kritizált az EU-s delegáció a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban. Többek között az egykulcsos szja-ról szóló sarkalatos törvény visszavonását is előfeltételként szabták volna, ebbe a magyar kormány nem egyezett bele – számolt be a hvg.hu.

Az előzetes hírek még arról szóltak, hogy az az alkotmánymódosítás vágta ki a biztosítékot az uniós tárgyalópartnerben, amely lehetőséget adna a PSZÁF és az MNB összevonására, és ezzel Simor András elmozdítására a jegybankelnöki posztról. Olli Rehn EU-biztos szóvivőjének korábbi tájékoztatása viszont csak a jegybanktörvényt említette okként.

Az ellentétek feloldására az MNB-ről szóló törvényjavaslathoz további módosításokat ad be a parlament gazdasági és informatikai bizottsága. Erről döntött tegnap a Rogán Antal fideszes képviselő által vezetett testület, amely Simor Andrást is meghallgatta. A jegybankelnök az ülésen felhívta a figyelmet, hogy érdemes megfontolni az Európai Központi Bank (EKB) jegybanktörvény-tervezetének kritikáit, mert félő, hogy a gyors törvényhozásban hiba lehet.

Elmondása szerint kritika érte a monetáris tanács tagjainak számát, kinevezési rendjét, az alelnökök számát, illetve az MNB elnökének a Költségvetési Tanácsban betöltött szerepét. Hozzátette: ő is ellenzi újabb alelnökök és tagok kinevezését. Eközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott: január 10-e körül kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, pénteken nem szakadtak meg az egyeztetések, mert még el sem kezdődtek. A magyar tárgyalódelegáció tagja, Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte: várakozása szerint a kormány és az EU–IMF között létrejövő megállapodás majd javítja a befektetők komfortérzetét, amely erősítheti a magyar eszközárakat, ez pedig – például a kamatkiadások csökkenésén keresztül – egyfajta költségvetési spórolásnak is tekinthető.

EKB Rogán törvény delegáció MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek