Magyar gazdaság

Még mindig nem ismerjük teljesen a jövő évi adószabályokat

Későn születtek meg és szerteágazóak a 2012-es adójogszabály-módosítások - hangoztatta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers magyarországi tanácsadó vállalkozásának cégtársa egy győri sajtótájékoztatón, pénteken.

Elmondta: októberben még nem lehetett tudni, milyen szabályok lesznek érvényesek a következő esztendőre, ez pedig igen nagy kihívás elé állította mindazokat, akik jogkövető magatartásra törekszenek. A változások miatt át kell alakítani a bérszámfejtési rendszereket, ugyanakkor számos végrehajtási utasítás ma még nem ismert - említette meg a szakember.

Mindezek ellenére nem lehet elmondani, hogy az idei kirívó eset - jegyezte meg, hozzátéve, sok a változás, de a klasszikus adóknál nincsenek módosulások az alapkoncepcióban. Reményének adott hangot, hogy a 2010 és 2011 végi átalakítások után a következő két esztendőben jóval kevesebb ponton alakítják majd át a jogszabályokat.

Az adócsomag pozitív üzeneteként értékelte, hogy sok változtatás szól a feketegazdaság visszaszorításáról, számos esetben pedig a jogértelmezést tette könnyebbé. A szakember megemlítette ugyanakkor, hogy sok a szigorítás, sokfajta és jelentős szankciót vezettek be.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek