Magyar gazdaság

Nomura: Orbán be fogja adni a derekát, Csehország kiléphet az EU-ból

A Nomura fejlődő piaci elemzője, Peter Attard Montalto kommentárjában azt írja: Magyarországot a finanszírozási nehézségek belekényszerítik majd az EU-szerződés elfogadásába.

Montalto meglátása szerint a ma hajnalban elfogadott uniós szerződés mindössze az év elején elfogadott EUR+ paktum továbbvitelének tekinthető, Bulgária, Dánia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia már korábban jelezte, hogy elfogadja az ebben foglalt költségvetési megszorítási kívánalmakat. Svédország, az Egyesült Királyság, Csehország és Magyarország nem csatlakozott az előző paktumhoz, így – mint a Nomura elemzője írja – nehézséget okozott számukra a mai megállapodás elfogadása.

Montalto úgy látja: bár Magyarország most elutasította a szerződés aláírását, a jövő évben jelentkező finanszírozási nehézségek és a várható EU-IMF megállapodás idővel rákényszeríti Magyarországot a megállapodás elfogadására. Az elemző úgy látja: Csehország és az Egyesült Királyság jelenleg kifelé mozog az Európai Unióvól és a Csehországban tapasztalható EU-ellenes klímából következi, hogy a közösség elhagyása talán a nem túl távoli jövő fejleménye. Ugyanakkor nem meglepő, hogy Lengyelország továbbra is az euró projekt feltétlen támogatója, Varsó elsősorban politikai és nem gazdasági okokból döntött így, hiszen az ország részt akar venni az uniós nagypolitika döntéseiben. 
 

 

elfogad Nomura montalto EU eu szerződés
Kapcsolódó cikkek