Magyar gazdaság

Svájci jegybank: Az árstabilitás a célunk, nem engedünk a nyomásnak

Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kormányzója azt mondta, nem számít arra, hogy a svájci gazdaság deflációba süllyed.

Néhány negyedévben negatív alakulhat ki 2012-ben – mondta a héten a svájci jegybank elnöke. Ugyanakkor 2013-ban a fogyasztói árak emelkedése kismértékben pozitív lehet. Így nem várok deflációt – tette hozzá.

A frank 37 százalékot erősödött az elmúlt 12 hónapban az euróval szemben, mielőtt az SNB 1,20-as árfolyamküszöböt állított fel szeptemberben, hogy harcoljon a defláció ellen. Augusztusban majdnem paritásra erősödött az alpesi deviza az euró ellenében.

December közepén az SNB megismételte, hogy megvédi az árfolyamküszöböt. Ugyanakkor nem emelte azt – összhangban az elemzői konszenzussal. Hildebrandot arról is kérdezték, hogy miért nem engedett az exportőrök nyomásának, vagyis miért nem emelte a minimális árfolyamcélt.

Az SNB elnöke leszögezte: „a központi bank világos mandátuma az árstabilitás biztosítása, miközben figyelembe vesszük a gazdasági folyamatokat”. Ez a mi megbizatásunk, és nem egy bizonyos szektor vagy gazdasági régió támogatása – mutatott rá.

Hildebrand hangsúlyozta, az SNB megvédi az árfolyamküszöböt. A központi bank kész arra, hogy minden szükséges eszközzel megvédje a minimális célárfolyamot.

Egy másik interjúban Hildebrand elmondta, véleménye szerint az euróövezet túléli az adósságválságot. Hozzátette, az eurózónának stabilitási unióvá kell válnia.

svájci jegybank defláció infláció SNB Hildebrand
Kapcsolódó cikkek