Magyar gazdaság

Elemző: Ha be akarunk csődölni, akkor be fogunk

Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra bíztatta az embereket, hogy vásároljanak magyar államkötvényeket. Úgy látja, ha egy angol, egy amerikai vagy egy német befektetőnek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor nekik is. Bebesy Dániel ugyanakkor befektetői szemmel nézve jelenleg nem javasolja vásárlásra a magyar kötvényeket. A Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere szerint ha be akarunk csődülni, akkor be tudunk, de ez nem szükségszerű. Meglátása szerint miután megállapodunk a Nemzetközi Valutaalappal van esély arra, hogy a kormányzat újra megszakítja a programot.

„Ez egy komolytalan dolog” – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e az államcsőd lehetőségével.

Könnyű rémhíreket terjeszteni, de „ennek levét aztán mindig a magyarok isszák meg” – vélekedett a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a külföldiek idehozzák a pénzüket, hogy az Európában ma legjobb üzletet jelentő magyar állampapírt megvásárolják.

Közben beetetik a magyarokat az államcsődszöveggel, ők meg a pénzüket ahelyett, hogy egyébként - mint a külföldiek - itt, Magyarországon a legjobb befektetésbe tennék, elkezdik kivinni az országból – fogalmazott Orbán.

Arra biztatta a magyar embereket, hogy higgyenek: ha egy angol, egy amerikai vagy egy német befektetőnek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor nekik is.

Magyarországon a gazdaság állapotát tekintve nem lenne szükségszerű az államcsőd – mondta Bebesy Dániel a Világgazdaság Online-nak, hozzátéve, hogy a likviditási gondok és a komolyabb szolvencia problémák közötti különbség nehezen definiálható. A Budapest Alapkezelő portfólió-menedzser kiemelte, szerinte még van esély a változtatásra, a kérdés a gazdaságpolitikai döntéshozók elkötelezettsége.

„Magyarországon nem makrogazdasági probléma van, hanem hitelességi. Ha be akarunk csődölni, akkor be fogunk, de ez nem lenne szükségszerű” – hangsúlyozta Bebesy Dániel.

A szakértő szerint jelentős gazdaságpolitikai irányváltásra lenne szükség a hitelesség javítására. A befektetők most beárazták, hogy megállapodunk az EU-val és az IMF-fel. „A 10 éves államkötvények hozama 11 százalékról 9,50 körüli szintre csökkent.”

Hasonlóan vélekedett Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács volt elnöke a Világgazdaságnak adott ma megjelent interjújában. Szerinte szükséges egy új gazdaságpolitika megvalósítása, mert fenntarthatatlan a magas kötvényhozamok mellett az államadósság finanszírozása.

Kijelentette: „egy gazdaságpolitikai fordulat gyors hozamfelár-csökkenést képes hozni. Ehhez azonban mélyreható intézményi és személyi változások is szükségesek lehetnek”.

Újra megszakadhat az IMF-program

Arra a felvetésünkre, miszerint a kormányzat az IMF-megállapodás után esetleg megszakítaná-e a programot – mint ahogy történt 2010-ben is –, ha a világgazdasági környezet javul, Bebesy Dániel azt mondta: „Ezt a lehetőséget nem lehet kizárni a kormány eddigi tevékenysége alapján”.

A Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere úgy vélekedett, az IMF-program megszakítása abban az esetben is előfordulhat, ha javul a gazdaság állapota, és akkor is, hogy rosszabbra fordulnak a dolgok.

„Ha romlik a helyzet az IMF-programmal, és egyre nagyobb lesz az elégedetlenség – ahogy például Görögországban történik –, akkor megszakadhat az együttműködés” – mutatott rá a Bebesy. Szavai szerint erre a választásokhoz közeledve kerülhet sor.

Arra a kérdésünkre, hogy megéri-e államkötvényt vásárolni elmondta: „befektetői szemmel nem gondolom, hogy vásárolni kellene.” Az elmúlt hetekben külföldről és belföldről is pozitív hírek érkeztek. Az Európai Központi Bank 3 éves hiteltendere valamint a kedvező olasz és spanyol kötvényaukciók javították a hangulatot. Magyarországon pedig az IMF-fel való együttműködés kapcsán érkeztek pozitív hírek – mondta Bebesy. „Nem gondolom azt, hogy rendeződött az eurózóna helyzete, és az sem biztos, hogy az optimizmus tartós lesz Magyarországgal szemben” – zárta elemzését.

Orbán Viktor makrogazdaság Bebesy Dániel csőd államcsőd kötvény gazdaság állampapír elemző
Kapcsolódó cikkek