Magyar gazdaság

Juncker technikai recesszióval riogat

Jean-Claude Juncker, az Eurogroup vezetője költségvetési konszolidálásokat és "valódi növekedési politikát" sürgetett.

"Az euróövezet a technikai küszöbén áll" - hangoztatta a luxemburgi miniszterelnök, egyszersmind az euróövezet vezetője belga kollégájával, Elio Di Rupóval Brüsszelben tartott sajtóértekezletén. A "technikai recesszió" kifejezést akkor alkalmazzák, amikor a bruttó hazai termék két egymást követő negyedévben nem növekszik.

"Úgy gondolom, hogy a költségvetési konszolidálásoknak nincs alternatívája" – szögezte le Juncker a Die Presse szerint. Hozzátette: konszolidálnunk kell az állami pénzügyeinket, de arra is kell ügyelnünk, hogy valódi növekedési politikát teremtsünk Európa részére. Juncker bejelentette, hogy a következő EU-csúcson Di Rupóval közösen a növekedés ösztönzésért száll síkra. A január 30-án Brüsszelben tartandó csúcson ugyanis olyan költségvetési paktumról kell határozni, amely nagyobb költségvetési fegyelmet ír elő az EU országok részére. A költségvetések konszolidálása nemzeti ügy – mondta Juncker, ám a növekedést "európai inspirációval" kell támogatni.

A Világbank tegnap 3,6 százalékról 2,5 százalékra módosította a globális gazdasági növekedési előrejelzését. A szervezet számításai szerint az eurózóna gazdaságai akár 0,3 százalékkal is zsugorodhatnak az idei évben.

 

Eurogroup Juncker eurózóna technikai recesszió
Kapcsolódó cikkek