Magyar gazdaság

Miről tárgyalt Orbán és Schulz? - Már csak néhány tucat találkozó kell

Martin Schulz európai parlamenti elnök a sajtó előtt hangsúlyozta a magyar miniszterelnökkel Brüsszelben történt kétoldalú találkozó után, hogy nyitott szellemű és gyümölcsöző megbeszélést folytattak.

Konszolidációs politika folyik ma Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kedden folytatott találkozót követően. Schulz hangoztatta, hogy a beszélgetés során magánvéleményként kifejtette a magyar alkotmánnyal és a kormányfő politikai stratégiájával kapcsolatos aggodalmait is.

A kormányfő - aki a nap folyamán később José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel is tárgyal - mondta: a kormány arra tesz erőfeszítéseket, hogy egyesítse a népet gazdasági és társadalmi programja körül.

A parlamenti elnök elmondta: a magyar miniszterelnök neki is jelezte, hogy ha az szükségesnek bizonyul, a kormány kész módosítani bizonyos jogszabályokat.

A magyar kormányfő sajtófőnökének közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy "jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is". Havasi Bertalan közleménye szerint a magyar kormányfő és a szocialista politikus abban is egyetértett, hogy egyenként végig kell nézni a vitatott ügyeket, és ahol szükséges, tovább kell tárgyalni, és jogi mederben kell tartani a vitákat.

A múlt héten EP-elnökké választott Schulz (aki azt megelőzőleg a szocialista EP-frakció vezetője volt), a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor az európai uniós tagországok vezetői közül az első, akit új pozíciójában fogad. 

Leszögezte, hogy teljességgel tiszteletben tartja a magyar nép és kormány függetlenségét. Hozzátette: a nézeteket is ütköztető beszélgetésben ezzel együtt - magánvéleményként - jelezte aggodalmait is, köztük azt, hogy vannak olyan elemei az új alkotmánynak, amelyeket az ő szemében "nehéz összeegyeztetni" az alapvető európai szabályokkal.

Schulz annak fontosságát hangoztatta, hogy a kormány ne a lakosság megosztására, hanem a megbékéltetésre törekedjen. Elmondta azt is: a mostani beszélgetésen Orbán Viktor számára új érveket is felsorolt. "Lehet, hogy ennek nyomán felülvizsgálom a véleményem" - mondta Schulz, aki szocialista frakcióvezetőként korábban több ízben bírálta a kormány politikáját.

Bejelentette: megállapodtak, hogy a jövőben folytatják a nézőpontcserét. Twitter bejegyzésében ezzel kapcsolatban az EP-elnök úgy vélekedett, hogy egy későbbi időszakban "akár nyilvános vita is" elképzelhető. A twitter bejegyzésben Schulz arra is kitért, hogy találkozójukon közölte Orbán Viktorral: "az EU-intézmények továbbra is szilárdan védelmezik a közös értékeket".

Orbán úr egy okos ember, de ez európaiak sem hülyék – fejezte be Schulz.

Orbán Viktor megerősítette: teljes mértékben tiszteli az Európai Parlamentet, hiszen a parlament intézményét a demokrácia szívének tartja, még ha nem is ért egyet az ott elhangzó egyes véleményekkel.

A kormányfő méltatta azt is, hogy nyitott és őszinte megbeszélést tudtak folytatni. Ennek fontosságát azzal támasztotta alá, hogy a médiában sokszor nincs elegendő lehetőség kifejteni a teljes érvelést egy-egy témával kapcsolatban

A miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarországon a társdalomban ma nem az ideológia a fő vitatéma, hanem a gazdaság. Meggyőződését fejezte ki, hogy "néhány tucat további tárgyalás után" egyet fognak érteni Schulz-cal a legfontosabb kérdésekben. Jelezte: bármilyen bonyolult témáról kész konzultálni nyitott módon.

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor arra kérte hallgatóságát, hogy véleményalkotáskor vegye figyelembe a tényeket. Egyebek között az Alkotmánybíróságra és a Költségvetési Tanácsra hivatkozó példákat sorolva emlékeztetett arra, hogy fontos állami pozíciókat illetően az ellenzék túlreprezentált parlamenti súlyához képest.

Elmondta azt is, hogy meglátása szerint az országban változik a hangulat, amit sajnálatosnak tart. Eddig az uniópárti álláspont volt jelentős többségben, és jelenleg azon dolgozik, hogy ezen a nyomvonalon tartsa a szavazókat, de ez egyre nehezebb - fogalmazott.

Az európai uniós szerződés - tagországok elleni eljárást lehetővé tévő - hetes cikkének esetleges alkalmazását feszegető kérdésre válaszolva Schulz azt mondta: semmi nem zárható ki, de először is azt tanácsolja az uniós intézményeknek, hogy értékeljék alaposan, hol van szó esetleges jogsértésről. Megfelelő eszközt kell találni annak biztosítására, hogy az uniós szabályokat tiszteletben tartják - tette hozzá 

A parlamenti elnök jelezte: elismerését fejezte ki, hogy Orbán Viktor Brüsszelben csatlakozik az európai retorikához, ugyanakkor kifogásolta, hogy ugyanezt az európai retorikát Budapesten a miniszterelnök elmarasztalja.

schulz Orbán Viktor találkozó
Kapcsolódó cikkek