Magyar gazdaság

Továbbra is nyomott az ipari export

Az előzetesen közöltnek megfelelően 3,5 százalékkal, vagyis az utóbbi néhány hónaphoz képest dinamikusan növekedett az ipari termelés novemberben – derült ki a KSH adataiból.

A szektor kivitele az első 11 hónap átlagában még 7,7 százalékos emelkedést mutat, de novemberben csak 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése, a gépgyártás és a járműipar viszont szépen teljesített. A legmagasabb növekedés a textiliparban és a gyógyszergyártásban mutatkozott, mindkettőben 20 százalék feletti volt a bővülési ütem.

Az ipar belföldi értékesítése még mindig csökken, de már jóval kevésbé, mint az év során. Novemberre 1,4 százalékos zsugorodást mért a KSH éves alapon. A kedvezőbb őszi adatban szerepe volt az átlagosan 5 fokkal hidegebb időjárásnak is, mivel az iparba beletartozik az energiaszolgáltatás is.

Háromhavi emelkedést követően 7,4 százalékkal visszaesett a feldolgozóipari új megrendelések volumene az utolsó őszi hónapban. A teljes rendelésállomány azonban – az alacsony bázisnak is köszönhetően – tovább emelkedett, így komolyabb aggodalomra egyelőre nincs ok.

KSH kereslet bázis termelés export ipar
Kapcsolódó cikkek