Magyar gazdaság

79 voks kell az Ecofinben

Magyarország a napokban „aktívan tájékoztatja” a többi EU-tagállamot a túlzottdeficit-eljárás ügyében képviselt magyar álláspontról.

A tagállamok pénzügyminiszterei ugyanis március 13-án szavaznak arról az európai bizottsági javaslatról, amely 2013-ban felfüggesztené a Magyarországot megillető kohéziós források harmadát a kötelezettségvállalások terén.

A brüsszeli javaslat jóváhagyásához minősített többség, vagyis a tagországok – alapvetően a népességszám alapján meghatározott – súlyozott szavazataiból 255 voks szükséges a tanácsban lévő 345-ből. Magyarország 91 szavazat maga mellé állításával akadályozhatja meg a döntést. Hazánk, amely 12 szavazattal rendelkezik, is szavazhat majd a kérdésben. Ez azt jelenti, hogy további 79 voksot kell megszerezni a brüsszeli javaslat elvérzését jelentő, úgynevezett blokkoló kisebbség eléréséhez.

A cseh kormányfő a minap közölte: nehezére esik a forrásbefagyasztásra vonatkozó javaslat támogatása. Csehország szintén 12 vokssal bír, vagyis 24 szavazat már biztosítottnak látszik a 91-ből. Magyarország emellett bízhat a szavazástól tartózkodó tagállamokban is.

kohéziós források Csehország Ecofin Brüsszel
Kapcsolódó cikkek