Magyar gazdaság

Egyszerűsített adóbevallás - Holnap lejár a határidő

Legkésőbb február 15-én éjfélig nyilatkoznia kell - postára adni a nyomtatványt vagy az Ügyfélkapun keresztül továbbítani - annak, aki az egyszerűsített bevallást szeretné választani tavalyi jövedelmeiről való elszámolásához.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az egyszerűsített bevallással nemcsak idő takarítható meg, hanem az esetleges hibák is elkerülhetőek. Az egyszerűsített bevallás választására szolgáló 1153NY jelű nyomtatvány rendkívül egyszerű, a kétoldalas nyilatkozaton számadatokat nem is kell feltüntetni - hívja fel a figyelmet a keddi közleményében.

Az adóhatóság szerint elsősorban akkor érdemes választani ezt a bevallási módot, ha a bevétel kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, és az adózó a jövedelemszámítás során nem alkalmaz tételes költségelszámolást, vagy nem jogosult a söralátétként is emlegetett adónyilatkozat kitöltésére, például azért, mert ezer forintnál nagyobb a ténylegesen fizetendő és az adóelőleg közötti különbözet.

Az egyszerűsített bevallás az adóhatóság segítségével történő adómegállapítás, amely a magánszemély által benyújtott bevallásnak (önadózás) minősül. Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, köteles felhívni a figyelmét az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségére - ismerteti Veszprémi István, a Deloitte adópartnere a cég közleményében.

Az adóhatóság az egyszerűsített bevallás választásához szükséges adózói nyilatkozatot feldolgozza, megállapítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendő vagy befizetendő adót (a járulékfizetési kötelezettség felső határát meghaladóan levont nyugdíjjárulékot is), s az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást április 30-ig elküldi az adózónak. A magánszemély ki is javíthatja az adóhatóság által előkészített bevallást, amelyet aláírva 2012. május 20-ig kell visszaküldenie a NAV-nak.

Egyszerűsített bevallást azonban kizárólag az a magánszemély választhat, aki az adóévben kizárólag olyan bevételt szerzett, amelyből történt adó(előleg)levonás, és/vagy ingó vagyontárgy, ingatlan értékesítéséből származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, továbbá nem volt egyéni vállalkozó, és mezőgazdasági őstermelőként nem volt adóköteles jövedelme.

Aki a fenti határidőt elmulasztja, az általános szabályok alapján vagy papíron (nyomtatvány), vagy elektronikus úton kell elkészítenie és nyújtania bevallását 2012. május 20-ig.

NAV egyszerűsített adóbevallás határidő önadózás adóelőleg
Kapcsolódó cikkek