Magyar gazdaság

Brüsszel jóváhagyta a gazdaságfejlesztési program módosítását

Jóváhagyta az Új Széchenyi Terv uniós finanszírozású gazdaságfejlesztési projektjeit gondozó operatív program (GOP) módosításait az Európai Bizottság – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az NFÜ még decemberben nyújtotta be az illetékes brüsszeli főigazgatósághoz a GOP módosítására vonatkozó kérelmet, amelynek célja a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban hazánk rendelkezésére álló keret maradéktalan felhasználása, a pénzvesztés kockázatának csökkentése.

A jóváhagyott módosítás értelmében lehetővé válik a lízing eszközök bővítése a kkv-k forráshoz jutásának elősegítéséhez. 

Emellett a GOP k+f-re és az innovációra vonatkozó 1-es prioritásának jogosultsági körét kiterjesztik az alapkutatásra. A változtatások lehetővé teszik egy olyan kutatási alapinfrastruktúra létrehozását, amelynek tervezett költsége meghaladja az 50 millió euró küszöbértéket. 

A módosítás célja volt, hogy az ELI- (Extreme Light Infrastructure) vagy más néven szuperlézer-projekt finanszírozható legyen a GOP 1. prioritás keretében mintegy 65 milliárd forint összegben.

ELI-projekt

Az ELI projekt a jelenleg létező legnagyobb lézernél nagyságrendekkel nagyobb teljesítménysűrűségű, rendkívüli tudományos jelentőségű kutató szuperlézer megépítését célozza összeurópai összefogással. Az ELI lesz a világon első olyan berendezés, mellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással, az úgynevezett ultra-relativisztikus tartományban lehet majd vizsgálni. Az ELI lézeres kutatóközpont három európai helyszínen épül meg, köztük Szegeden a rövidimpulzusos lézertechnológiára és ennek alkalmazására koncentráló központot hozzák létre.

Továbbá mostantól az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások már nem csak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚVMP) támogathatóak. A módosítás szerint a GOP-ból történő támogatásra mindamellett csak abban az esetben kerülhet sor, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium többé nem kívánja, illetve forráskimerülés miatt nem tudja ezeken a településeken működő mikrovállalkozásokat támogatni.

operatív program jóváhagyás GOP Európai Biottság
Kapcsolódó cikkek