Magyar gazdaság

Kétéves mélyponton a mutató: Csak stagnál a gazdaság

Februárban stagnálás közelében lehetett Magyarország a Világgazdaság mutatószáma szerint. A gyorsulási irányadó (GYIA) éves összehasonlításban alig bővült, havi alapon pedig csökkenést mutatott.

Tovább lassult a magyar gazdaság februárban: a Világgazdaság mutatószáma 0,17 százalékos bővülést jelez éves alapon, viszont 0,11 százalékos a visszaesés az előző hónaphoz viszonyítva. A gyorsulási irányadó éves alapon kétéves mélypontra zuhant, havi szinten 2009 júliusában alakult csak gyengébben. A GYIA azt jelzi, hogy a gazdaság a stagnálás közelébe került.

A tíz indikátora közül hat növelte, míg négy csökkentette a gyorsulási irányadót az előző hónaphoz képest. Hiába volt több összetevő, amely pozitív hatást gyakorolt a GYIA-ra, a lassulás irányába mutatók erőteljesebb hatást fejtettek ki.

Az öt pénzügyi mutató közül csak a kamatkülönbség növekedése húzta lefelé a mutatószámot. A hosszú s a rövid lejáratú államkötvények hozamának különbsége meredeken emelkedett, így jelentősen rontotta az indexet. A BUX teljesítménye, az Ifo-index emelkedése, a pénzkínálat növekedése és a reálkamat csökkenése a javulás irányába mutatott.

A reálgazdasági indikátorok közül három csökkentette, kettő növelte a GYIA-t. A reálkeresetek emelkedése és az ipari termelés volumenének javulása pozitív hatást gyakorolt, azonban a fogyasztási hitelek csökkentek, a munkakeresés átlagos időtartama növekedett, s az ipar belföldi értékesítése mérséklődött, ezek negatív hatást gyakoroltak a GYIA-ra.

Tavaly év elején még jellemzően 2 százalék feletti növekedést mutatott a GYIA éves alapon, azonban a második negyedévben nem tudta elérni ezt a szintet. A harmadik negyedben már csak 1,5 százalékos növekedés volt jellemző, s az utolsó negyedévben további lassulást jelzett a mutató. Idén januárban 0,53 százalék volt a bővülés az előző év azonos időszakához viszonyítva, havi alapon pedig 0,05 százalékos zsugorodás volt jellemző.

A GYIA februárban havi alapon már harmadik hónapja mutat csökkenést, amelyre a gazdasági válság legmélyebb időszakaiban volt példa utoljára.
A gazdaság fő motorja továbbra is a nettó lehet: ezt jól jelzi, hogy az ipar összességében jól teljesít, azonban a belföldi értékesítés csökkent.

Ebben az évben sem lehet arra számítani, hogy a fogyasztás a gazdaság egyik motorjává válik, ugyanis a restriktív gazdaságpolitika viszszafogja a keresletet. Idén is az ipari export lehet a gazdaság húzóereje, a Mercedes termelésbe állása is segítheti az ipart. Az euróövezeti adósságválság alakulásától és a német gazdaság teljesítményétől nagyban függ, hogy az idén növekedhet-e a magyar gazdaság. A Reuters legutóbbi felmérése szerint az elemzők mediánvéleménye alapján a 0,1 százalékkal zsugorodhat 2012-ben, noha a kormányzat 0,5 százalékos növekedést remél. Az elemzői várakozások ugyanakkor jelentős mértékű szóródást mutatnak, amely jól jelzi, hogy jelentős a bizonytalanság a gazdaság kilátásait illetően.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato

Hornyák József Így készül a GYIA A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato -->

GDP makrogazdaság növekedés mutató gazdaság GYIA
Kapcsolódó cikkek