Magyar gazdaság

Magasan képzett külföldi dolgozók - Szabadabb a pálya Németországban

A magasan képzett külföldiek a jövőben könnyebben találhatnak maguknak állást Németországban. A Financial Times Deutschland (FTD) információi szerint ugyanis erről egyezettek meg az Unió és az FDP frakciói.

A döntés értelmében a jövőben az költözhet Németországba, akinek új állásában az éves keresete meghaladja a 44 800 eurót. Eddig 66 000 euró volt a küszöb. Ám számos szakmában, ahol sok a be nem töltött állás – mérnökök, informatikusok, orvosok – az éves kereseti határ összege még alacsonyabb, 34 200 euró lehet - hangoztatták német koalíciós körökben az FTD jelentése szerint.

A Bundestagban történt megegyezés jelentős javulást jelent a német gazdaságra nézve, ugyanis a külföldi munkavállalók kedvezőbb kondíciók mellett pályázhatnak állásokra, ezzel enyhítve a szakképzett munkaerőben jelentkező hiányt. A könnyítés elsősorban a nem uniós tagországokból érkező munkavállalókat érinti, miután az EU a helyzetére való tekintettel feladta ellenállását a bevándorló dolgozók terén.

Ennek részeként képesítéstől és korábbi független hat hónapos tartózkodási engedélyt kaphatnak a harmadik országból érkező munkavállalók, amennyiben előzetesen igazolják, hogy ezen időszak alatt képesek gondoskodni magukról. Az integrációt elősegítendő a német nyelvet ismerő bevándorlók két év után határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kaphatnak az EU által szorgalmazott szabályozás szerint.

Németország munkavállaló tartózkodási engedély dolgozó
Kapcsolódó cikkek