Magyar gazdaság

Könnyebb lehet a határ mentén "átdolgozók" helyzete

A Bizottság célzott kezdeményezést indított útjára a tagállamok adóügyi rendelkezéseinek ellenőrzésére. Az ellenőrzés célja annak biztosítása, hogy a rendelkezések nem eredményezik a határ menti ingázók hátrányos megkülönböztetését.

Becslések szerint az EU-ban több mint 1,2 millióan dolgoznak más tagállamban, mint ahol élnek. 2010-ben a határ menti ingázóknak és az idénymunkásoknak fizetett bruttó bérek 46,9 milliárd eurót tettek ki. A munkavállalói mobilitást az európai növekedés és foglalkoztatás fokozásának egyik fő eszközeként azonosították. Az adóügyi korlátok azonban továbbra is az egyik legnagyobb visszatartó erőt jelentik a más tagállamban munkát kereső polgárok számára.

Ezért a Bizottság 2012 során górcső alá veszi a nemzeti közvetlen adókat, hogy megállapíthassa, nem okoznak-e méltánytalan hátrányt azon munkavállalóknak, akik az egyik tagállamban élnek és egy másikban dolgoznak. A diszkrimináció, illetve az alapvető uniós szabadságok megsértésének feltárt eseteit a Bizottság jelzi a nemzeti hatóságok felé, és előírja a szükséges módosítások meghozatalát. Amennyiben pedig a problémák továbbra is fennmaradnak, a Bizottság jogsértési eljárást indít az érintett tagállammal szemben.

Mivel az adóügyi korlátok továbbra is az egyik fő visszatartó erőt jelentik a tagállamok közötti mobilitás terén, a Bizottság több fronton is küzd az uniós munkavállalók előtt álló akadályok felszámolásáért, javaslatot tett például a kettős adóztatás kezelésére és a kiküldetésben lévő munkavállalók védelmének megerősítésére.

Legfrissebb kezdeményezése keretében a Bizottság megvizsgálja, hogy:

  • azon polgárokra, akik jövedelmük nagyobb részére más tagállamban tesznek szert, súlyosabb adóterhek nehezednek-e, mint e másik tagállam polgáraira. Ebben az összefüggésben a Bizottság ellenőrzi, hogy az adott tagállam lakosainak rendelkezésére álló valamennyi személyi és családi levonást az ott lakóhellyel nem rendelkező munkavállalók is valóban igénybe tudják-e venni;

  • különbséget tesznek-e a tagállamok saját polgáraik és azon más tagállambeli polgárok között, akik eseti jelleggel dolgoznak területükön, különös tekintettel a kiadások levonásának jogára és a különböző adókulcsok alkalmazására.

  • A Bizottság vizsgálata nemcsak a munkavállalók és alkalmazottak, hanem a vállalkozók és a nyugdíjasok helyzetére is kiterjed majd.
  •  

    vizsgálat EU adózás határmenti adószabály
    Kapcsolódó cikkek