Magyar gazdaság

SocGen: Nem lesz IMF-megállapodás, jöhet a 320 forintos euró

Kisebb a valószínűsége az IMF megállapodásnak, mint annak, hogy egyáltalán nem lesz megállapodás – állítja a Société Générale, a nagy francia bankház fő stratégája, aki a feltörekvő piacok szakértője.

Benoît Anne az alapblog.hu–nak adott interjúban annak ellenére fenntartja az elemzői csapata által képviselt negatív véleményt, hogy időközben Fellegi Tamás Washingtonban tárgyal az IMF-nél, és az illetékesei már tanulmányozhatják a magyar kormány hivatalos válaszait az Unió által támasztott feltételek teljesítéséről.

A közép-európai térségre szakosodott vezető francia banki közgazdász azonban úgy látja, hogy a piacok túlárazták a megállapodás lehetőségét az elmúlt időszakban. Hamarosan azonban megértik a piaci szereplők, hogy valójában semmi egyéb nem történt, mint kommunikáció.

Ha májusig sincs érdemi előrelépés, márpedig Benoît Anne szerint ennek nagy a valószínűsége,-  mert a magyar kormány nem lesz hajlandó alapvető fordulatra, nem fog beleegyezni például az egykulcsos eltörlésébe - akkor az igen gyorsan háromszáztizenöt-háromszázhúsz forintos eurót és a külföldiek kezében lévő magyar eszközök leépülését fogja eredményezni.

Először is azt prognosztizáljuk, hogy a piacok bizalma májusra elfogy. Mert addigra „leesik mindenkinél a tantusz”, hogy tulajdonképpen nincs haladás az IMF-EU kontra Magyarország ügyben, illetőleg, hogy eddig semmi sem történt. Ha ugyanis valaki meg akar állapodni, akkor az megállapodik. Három-négy hónapja azonban ténylegesen csak beszédet hallottunk, de nem láttunk cselekedetet. A piac a jelenlegi 290 forint körüli EURHUF árfolyammal és a magyar állampapírok bevásárlásával csupán a megállapodást sejtető beszédeket „vásárolta meg” – mondta el Benoit Anne.

Amilyen hirtelen jött a túlzott optimizmus, ugyanúgy elérkezhet hamarosan ennek az ellenkezője, a masszív pesszimizmus is. Ennek folytán a befektetői – értsd: nem stratégiai, hanem pénzpiaci befektetői – bizalom szétesik. A forint zuhanni kezd. Nagyon gyorsan elmegy a 315-320 forintos sávba. Ha nem kezdődnek gyorsan hivatalos tárgyalások és nem lesz megállapodás, akkor ez lesz a jellegzetes árfolyam, és közben a Nemzeti Bank kénytelen lesz hét százalék fölé vinni az alapkamatot.  Sajnos mi ennek adjuk a legnagyobb esélyt. Magyarország igen könnyen nagy bajba kerülhet – vélekedett.

Ugyanakkor elmondta azt is, ha mind a nemzetközi környezet, mind a tárgyalások jól alakulnának, ebben a szerencsés esetben 275 forintos árfolyammal és csökkenő alapkamattal számolhatunk az év végéig. Ha csak a nemzetközi környezet alakul szerencsésen Magyarország számára és Magyarország nem kényszerül az idén megállapodásra az IMF-fel, akkor az év végére 280-285 forintos árfolyamot prognosztizálunk. 

forint IMF euró árfolyam Fellegi Tamás elemző
Kapcsolódó cikkek