Magyar gazdaság

Domokos: veszélyes az évközi adóváltoztatás

Hosszú távon is legfeljebb egy százalékos lehet a magyar növekedési potenciál Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint. Hozzátette azt is: sokkal fegyelmezettebben és hatékonyabban kell felhasználni a közpénzt és úgy véli, hogy hosszú távon jobb volna, ha nem lennének év közben módosítások.

Az évközi adóváltoztatásokat rossz néven veszik – mondta Domokos László ÁSZ-elnök. Ezek összességében a növekedési kilátásokat veszélyeztetik, és növelik a bizonytalanságot, ezért úgy gondolja, hogy hosszú távon jobb volna, ha nem lennének év közben módosítások. Elmondta azt is: az idei költségvetési számok szerinte tarthatóak. Sőt, mint hozzátette, a Költségvetési Tanács sem változtatta meg korábbi álláspontját, amely szerint elég a tartalék a büdzsében. A frissen kiadott rossz növekedési adatokról azt mondta: az EU a második félévre bővülést vár Magyarországra, ha ez megvalósul, akkor minimálisan, de mégis a pozitív tartományban lehet az év végén a növekedési mutató. Ráadásul a beruházások száma „félelmetesen alacsony” szinten van, az államnak ezért a foglalkoztatási piacon extrémen aktívnak kell lennie.

Hogyan illeszkedik bele az EU folyamataiba Magyarország gazdasága – ezt a kérdést járta körül az Állami Számvevőszék ma rendezett konferenciája. Mint Domokos László elmondta: az állam intézményeit próbálták bevonni az a kormány gazdasági terveinek megvitatásába.

Normális esetben másfél évvel, de legkésőbb 13-14 hónappal előre meg kéne tudni mondani, hogyan fognak alakulni az eladósodottsági mutatók, de a mostani európai gazdasági környezet olyan, hogy szinte hónapról hónapra módosulhatnak a számok – mondta Domokos. Az elemzések bizonytalanabbak lettek, nagyobb kockázati sávval kell számolni, és ugyanezt kellene figyelembe vennie szerinte a Költségvetési Tanácsnak is.

Abban bizonytalanok voltak a konferencia előadói, hogy mi lehetne a megoldás; mint az ÁSZ-elnök kifejtette, a legtöbben nem is mertek megoldási irányt szabni. Odáig mindenki egyetértett, hogy a gazdaságpolitika mozgástere rendkívül szűk, a növekedési potenciál pedig nagyon rossz, legfeljebb 1 százalékos. Ráadásul amíg eddig egész Európa hitelből próbált fejleszteni és fogyasztani, ennek az útnak most vége, és úgy tűnik, hogy tartósan vége van. Ehhez pedig fegyelmezett gazdaságpolitika kell, korlátozott költési lehetőség van. Szemléletváltás kell, nem költeni kell a közpénzt, hanem befektetni – mondta Domokos. A meglévő eszközöket kell megbecsülniük a közpénzeket felhasználóknak, hatékonyabban kell gazdálkodni ezekkel.

Más országok, amelyek rossz gazdasági helyzetben voltak, egy 4-6 százalékos, rapid növekedéssel tudtak ebből kijönni, erre azonban Magyarországnak nincs esélye – véli az elnök. Ezért gondolja úgy, hogy eddig nem megszokott ösztönző eszközökre is szükség lesz, hogy kijöjjön az ország a gödörből.

Első látásra úgy tűnik, csak az a nehézség, a következő évi államadósság és hogyan alakul, de valójában még az idei év mutatói sem könnyű megállapítani – tette hozzá Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója. A kérdés a konferencián az volt, hogy teljes bizonytalanságban vagyunk-e, vagy csak egy kisebb kockázatról van szó. Az önkormányzati eladósodottság, az állami vállalatok veszteségei, vagy épp a kormányok olyan kötelezettségvállalásai, amelyekről azt gondolják, hogy egy jó ideig nem kell kifizetni, jelenthetnek szerinte komolyabb veszélyt.

EU növekedés adó adóváltoztatás közpénzek
Kapcsolódó cikkek