Magyar gazdaság

Merkel: Ne gondoljuk, hogy a növekedés egy csomó pénzbe kerül

Az euróövezeti országok tízmilliárd euróval emelnék az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőkéjét, hogy ezzel segítsék a gazdasági növekedést - írta a Süddeutsche Zeitung szerdai számában berlini kormánykörökből származó információkra hivatkozva.

Az emeléssel 60 milliárd eurós hitelkeret állna a bank rendelkezésére beruházások támogatására. A felvetést Angela Merkel is támogatja: a német kancellár a Hamburger Abendblatt című lapnak egyebek között azt mondta, hogy Németország kész hozzájárulni a bank alaptőkéjének emeléséhez.

Az interjúban Merkel kitért arra, hogy a német kormány nem híve a költséges gazdaságösztönző programoknak, inkább strukturális reformokat, és az EIB hitelkeretének bővítését szorgalmazza.

"Ideje elszakadni attól a gondolkodástól, hogy a növekedés ösztönzése egy csomó pénzbe kerül" - mondta Merkel az interjúban. "A fenntartható növekedés ennél jóval szélesebb alapokon nyugszik: innováción, kutatáson, oktatáson, munkaerő-piaci reformokon, a kis-és közepes vállalatok támogatásán" - tette hozzá. Ezek az intézkedések "inkább politikai bátorságot és kreativitást, semmint eurómilliárdokat igényelnek" - fejtette ki kancellár az interjúban.

eib Európai Beruházási Bank Merkel növekedés alaptőke emelés
Kapcsolódó cikkek