Magyar gazdaság

Orbán: a tranzakciós illetéket a pénzintézetek fizetik majd

Támogatja a miniszterelnök, hogy megmaradjon a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó.

Orbán Viktor ezt szerdán mondta Budapesten, a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban.

A kormányfő az MTI kérdésére úgy fogalmazott: "meghajoltam a frakció érvei előtt; azt mondták, korai azt még kivezetni". "Látok e mögött komoly érveket" - jelezte.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a múlt héten közölte: ragaszkodik a Fidesz a magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához, amit a Széll Kálmán Terv 2.0 a tervek szerint megszüntetne.

A pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzintézetek fizetik majd, nem pedig az emberek - közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy a pénzintézetek ezt az illetéket tovább tudják-e hárítani, vagy sem, "számos szabályozás és részletkérdés jön majd még felszínre" - fogalmazott a kormányfő a Fidesz-KDNP frakcióülése után.

Arra az újságírói kérdésre, meg lehet-e akadályozni az áthárítást, azt felelte: "a bankadó esetében sikerült".

A kormányfő emellett arra kérte a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. „Elég példátlan módon már az év felénél legyen meg a következő év költségvetésének kerete, sarokszámai és a bevételi oldala” - fogalmazta meg javaslatát, amelyet elmondása szerint a kormánypárti képviselőcsoport támogatott.

Széll Kálmán-terv különadő adó
Kapcsolódó cikkek