Magyar gazdaság

Váratlan módosító - Megfeleznék az idei távközlési adót

Milliárdokkal kevesebb folyhat be az államkasszába az idén a távközlési adóból az eredeti szabályozás tegnapi módosítása miatt.

A parlament múlt hétvégén szavazta meg, hogy júliustól a hívásokért percenként 2 forintot fizetnek a telefontársaságok, valamint ugyanennyit az SMS-ek és az MMS-ek után, de az összegét magánszemélyeknek havi 700, cégeknek havi 2500 forintban maximálták. Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, illetve a költségvetési és számvevőszéki bizottságában csütörtökön jóváhagyott módosító javaslat szerint azonban a 700 és 2500 forintos felső határ csak jövőre lép életbe, 2012-re 400 és 1400 forintos maximumot határoztak meg.

Kormányzati indoklás szerint a cégek terheit akarták csökkenteni. Az idén az eredeti elképzelések szerint nagyjából 22 milliárd folyhatott volna be az új adóból, a módosítás eredményeként azonban ez közel 10 milliárddal is kevesebb lehet. Emellett problémát okozhat, hogyha a szolgáltatók – ahogy ezt a Telenor korábban már jelezte – beépítik áraikba az új adót, azaz árat emelnek, az a forgalom, és ezzel az áfabevételek visszaesését is eredményezheti. Bár a beígért drágítás alapvetően megdobja az áfát, amennyiben a fogyasztók az áremelésnél nagyobb mértékben fogják vissza fogyasztásukat, az összességében csökkenést eredményezhet. Lapunk becslése szerint a forgalom 1 százalékos visszaesése nagyjából 1 milliárd forinttal kisebb áfabevételt eredményez.

távközlési adó telefonadó
Kapcsolódó cikkek