Magyar gazdaság

37 új kutatócsoport kap támogatást

Ebben az esztendőben 1250 millió forintos támogatással 37 új kutatócsoport kezdhet hozzá tervei megvalósításához a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programja keretében.

Ezúttal három – 1. önálló kutatói pályát kezdők, 2. sikeres önálló kutatói pályát folytatók és 3. kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folytatók – kategóriában pályázhattak a jelentkezők.

„A Lendület-modell a nagy, világszínvonalú kutatások, egyéni, intézményi pályaíveket ígérő vállalások programja, amelyben a nyertesek a magyar tudomány mozgatóivá válnak” – mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a 2012-es pályázat eredményhirdetése alkalmából. Szerinte egy-egy kutató hazahívásának és itthon tartásának jótékony és sokszoros hatása van a nyertes saját szakmai életére, tudományterületére és a befogadó intézetekre.

A 2009-es indulás óta 65 kutató kapott támogatást az akadémiai Lendület programtól, a négy év alatt elnyert forrás összesen 2400 millió forint. Az idei keretből 45,9 százalék jutott a matematika és természettudomány, 40,5 százalék az élettudományok és 13,5 százalék a humán és társadalomtudományok művelőinek.

kutatás támogatás MTA lendület
Kapcsolódó cikkek