Magyar gazdaság

Almunia: Aki pénzt ad, soha nem adja ingyen

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta, hogy a szervezetnek jelentős szerepe lesz a spanyol mentőcsomag alkalmazásában és ellenőrzi minden egyes bank átstrukturálását.

"Bárki, aki pénzt ad, nem adja ingyen, többen jönnek Spanyolországba azért, hogy ellenőrizzék, hogy a forrásokat megfelelően használták fel" – fogalmazott Almunia egy spanyol rádiónak adott nyilatkozatában, amelyet a The Wall Street Journal idéz . Az Európai Bizottság szóvivője, Amadeu Altafaj szintén kiemelte, hogy a spanyol mentőcsomagot szigorú feltételek megvalósulása fejében adják át, a kondícióit pedig a Madrid által korábban meghatározott makrogazdasági előrejelzések határozzák meg.

A spanyol kormány állítása szerint egyelőre nem ismert az uniós segélyhitel kamata, azt viszont leszögezte Mariano Rajoy kabinetje, hogy a mentőöv átvétele nem befolyásolja a korábbi állampapír aukciós terveket. Utóbbi kulcskérdés Madrid számára, hiszen jelenleg csak a bankrendszer részesül segélyben, elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a dél-európai állam egésze mentőháló alá kényszerülhet, ha nem nyeri vissza a piac pénzügyi stabilitásba vetett bizalmát.

mentőcsomag Spanyolország almunia
Kapcsolódó cikkek