Magyar gazdaság

Hamarosan lezárhatják az ACTA-aktát

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) végső kudarcához.

 Az ACTA koporsójába most az EU kereskedelmi bizottsága ütötte be az újabb szöget, amikor tagjai úgy döntöttek: a megállapodás mai formájában elfogadhatatlan. Bár a szakbizottság állásfoglalása még nem a végső ítélet, de fontos, mert az Európai Parlament (EP) a szervezet ajánlása alapján mondja ki az utolsó szót.

Januárban még az EU és 22 uniós tagállam képviselője is aláírta az amerikai kezdeményezésre indult hamisítás elleni megállapodást, ám az elmúlt hónapokban számos ország kihátrált mögüle, és Európa-szerte ezrek tüntettek az uniós ratifikálása ellen. Ráadásul nemrég David Martin, a jogérvényesítési megállapodás brüsszeli főelőadója felszólította az EP képviselőit, hogy ne szavazzák meg a vitatott egyezményt. Azzal érvelt, hogy a megállapodás várható előnyei eltörpülnek azok mellett a veszélyek mellett, amelyeket a szabadságjogok korlátozása révén magában rejt a szerződés elfogadása. Ezt a mostani bizottsági szavazás után is megismételte.

A múlt hét végi szavazás fényében a legtöbben már temetik az ACTA-t, de néhány elemző szerint még van esély a megállapodás elfogadására. Az Európai Bizottság (EB) szakértőinek többsége ugyanis továbbra is elkötelezett híve az egyezménynek, ezért az EB felkérte az Európai Bíróságot, hogy vizsgálja meg, nem ütközne-e uniós jogrendbe a jóváhagyás.

Az ACTA mellett lobbizók szeretnék elérni, ha az EP megvárná döntésével a bíróság állásfoglalását is, a többség ugyanis biztosra veszi, hogy ebben nem meszelik el az egyezményt. A megállapodás támogatói számára nem túl jó hír, hogy brüsszeli lapinformációk szerint a Európai Parlament már július 4-én szavazna az egyezményről, a bíróság ugyanis korábban a hasonló kérdések kivizsgálásával gyakran 1-2 évet is eltöltött.

ACTA kalózkodás internet
Kapcsolódó cikkek