Magyar gazdaság

Krugman: Ez a szám mutatja, milyen közel vagyunk az apokalipszishez

Paul Krugman szerint a görög választások eredményének legrosszabb következménye az, hogy ezek után a német kormány és az EKB tovább fantáziál majd az eurózónáról.

"Minden reggel ébredés után egy számot ellenőrzök, hogy megtudjam, milyen közel járunk az apokalipszishez: a tíz éves amerikai államkötvények hozamát. Ha csökken, az rossz jel, mert arra utal, hogy a piac pesszimista a gazdaság jövőjével kapcsolatban." "Most a spanyol államkötvényeket tekintve a magas hozam az ijesztő, mert az eurózóna jövőjével kapcsolatos kételyeket jelzi" – írja blogbejegyzésében Paul Krugman.

A közgazdász emlékeztet arra, hogy az euróövezeti rekordnak számító 7,25 százalékos hozamok azután álltak be, hogy a görög választásokat az ortodox nézeteket valló pártok nyerték meg. Krugman szerint az aggodalom oka nyilvánvaló: adott egy erőtlen pártcsoport, amely egy szinte biztosan kudarcra ítélt programot hajt végre, miközben a partvonalon a radikálistól a fasisztákig terjedő szélsőségesek várakoznak. Az elemző leszögezi: a görög választások eredményének legkellemetlenebb következménye, hogy az EKB és Németország így tovább fantáziálhat arról, hogyan működik az eurózóna.

görög hozam Krugman államkötvény
Kapcsolódó cikkek