Magyar gazdaság

Nem szeretnénk IMF-hitelt? – Minden jel erre mutat

Miközben a kormány tisztségviselői arról beszélnek, hogy hamarosan kezdődhetnek az IMF-tárgyalások, az ÁKK folyamatosan több kötvényt bocsát ki, mint amennyit kellene, ráadásul magas hozammal. Elemzők szerint ez is arra utal, hogy nem szeretnénk IMF-hitelt.

Az Államadósság Kezelő Központ folyamatosan a terv felett bocsát ki állampapírokat – mondta Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere szerint ez arra utal, hogy nem is szeretnénk megállapodni az IMF-fel.

Érthetetlen, hogy miért bocsátunk ki több államkötvényt ilyen magas hozammal, ha meg szeretnénk egyezni az IMF-fel – mondta Bebesy. A megállapodás után ugyanis csökkennének a hozamok – mutatott rá.

Orbán Viktor reggeli beszéde alapján is azt gondolhatjuk, hogy nem szeretnénk megegyezni – vélekedett a közgazdász. Bebesy Dániel ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy nem teljesítjük teljes egészében az EKB és az IMF kéréseit.

A miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádióban reggel azt mondta, hogy nem veszik ki a jegybanktörvényből a harmadik alelnök kinevezésének lehetőségét. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, szóban megígéri, nem neveznek ki még egy, új alelnököt, amíg Simor András mandátuma le nem jár.

Orbán Viktor szerint Magyarország készen áll az IMF/EU-tárgyalásokra, és nem rajtunk múlik, hogy mikor kezdjük el. Az EU már zöld lámpát adott, tehát „bármelyik pillanatban jöhetnek arról szóló hírek az IMF-től”, hogy a tárgyalások megindulhatnak – hangsúlyozta.

A témával kapcsolatban Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is megszólat. Varga Mihály szerint 99 százalékban egy olyan jegybanktörvény módosítást nyújtanak be a jövő héten, amely eleget fog tenni az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap elvárásainak.

Ha elindulnak a tárgyalások...

A tárgyalásokról Varga azt mondta, hogy vállalhatatlan, vagy a nemzeti érdekkel szembemenő pontokat nem fog elfogadni a magyar kormány.

A jövő évi költségvetés tervezetéről Orbán Viktor kifejtette: „egy rendes ország” nem az év utolsó óráiban fogadja el büdzséjét, hanem már az év közepén tudja, milyen keretfeltételek között működik majd a gazdasága a következő esztendőben.

A büdzsé céljának a kormányfő azt nevezte, hogy Magyarország a saját lábára tudjon állni. A 2013-es költségvetés szerinte tovább növeli a munkalehetőségek számát, és csökkenti az szintjét, egyúttal nem fordulhat elő, hogy egy terület kevesebb pénzből gazdálkodjon jövőre, mint idén.

Ezzel a költségvetéssel nem fogunk tudni megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal – vélekedett Bebesy, aki szerint „egy ilyen növekedésellenes programot nem fog finanszírozni az IMF.” Az IMF már korábban egyértelművé tette, hogy olyan programhoz nem játul hozzá, ami visszafogja a növekedést és gátolja a banki hitelezést – mondta Bebesy.

Az elemző szerint a makrogazdasági pálya sem mondható konzervatívnak. A kormány 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít jövőre, és erre alapozza a költségvetést. „Nem lesz másfél százalékos növekedés jövőre Magyarországon” – vélte Bebesy.

GDP IMF hozam Orbán Viktor Varga adósság növekedés ÁKK hitel adósságkezelő költségvetés
Kapcsolódó cikkek