Magyar gazdaság

Papírmunka helyett egyszerűsítés kell

Kezdje el végre az „Egyszerű Állam” kormányprogram végrehajtását, már a 2012-es adóévben törölje az elvárt béremelésre vonatkozó előírásokat, csökkentse a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adót.

Mérsékelje az egészségügyi hozzájárulást, hárítsa az OEP-re a munkáltatókat terhelő kifizetések közül a gyermek után járó pótszabadság és a szülési betegszabadság terheit, törölje el a munkáltatói táppénz-hozzájárulást, akadályozza meg az alkalmi munkavállalás visszaélésszerű alkalmazását, a minimálbér-emelkedést pedig igazítsa a GDP-növekedéséhez! – javasolta a kormánynak az Adótanácsadók Egyesülete (AE) tegnapi sajtótájékoztatóján.

Hazánkban a vállalkozások adminisztrációs költségei a GDP 10,5 százalékát teszik ki, a közel 50 százalékos hazai adóéknél (az összes közteher és a munkáltató havi költségének aránya) az EU-ban csak a belga és a német mutató magasabb, miközben a foglalkoztatottság tekintetében csak Görögországot előzzük meg – sorolta Siklós Márta, az AE általános alelnöke, miért lenne szükség az adminisztrációs és az adóterhek csökkentésére.

Az adminisztratív feladatok sokszor feleslegesen nagyok. Ha egy munkaviszony megszűnik, a munkaadónak 11 dokumentumot kell kiállítania, amelyek közül három azonnal törölhető, öt pedig mással összevonható lenne – említett egy példát Vadász Iván szakmai alelnök. Felesleges terheket jelent a párhuzamos adatszolgáltatás is, a minden munkavállalóról havonta kiállított és a NAV-nak elküldött 1208M jelű nyomtatványban például a KSH mindent megtalálna, ami a munkaügyi statisztikákhoz szükséges, mégis külön jelentéseket kér. A mérleget minden vállalkozásnak három helyre kell beküldenie, holott az adatok nagy részét – csakúgy, mint a 1208M jelentésekben szereplő információtömeget – nem is dolgozzák fel.

A javaslatok elfogadása az államháztartás mérlegét több százmilliárd forinttal rontaná, ezt azonban – mint Zara László, az AE elnöke a Világgazdaság kérdésére kifejtette – több tétel is ellensúlyozhatja. Az „Egyszerű Állam” program végrehajtásával jelentősen csökkenhetnének az állam adminisztratív kiadásai is, a vállalkozások terheinek csökkenésével pedig bővülhetne a foglalkoztatás – egy 10 fős vállalkozásnál a terhek 10 százalékos csökkenése egy új munkahely megteremtését tenné lehetővé.

adótanácsadó adó minimálbér
Kapcsolódó cikkek