Magyar gazdaság

Stiglitz: Nem működhet a spanyolok mentése

Joseph Stiglitz szerint nem biztos, hogy az Európai Unió terve működni fog a spanyol bankok megmentése kapcsán. A Nobel díjas közgazdász úgy látja, nem működhet az a rendszer, melyben a spanyol kormány kimenti a bankokat, miközben pénzintézetek mentik meg a kormányt.

„Ez egy vudu közgazdaságtan” – mondta Stiglizt mielőtt a spanyol kormány bejelentette, hogy 100 milliárd eurót kér a bankjainak. „Ez nem fog működni” – tette hozzá.

Németország szerint költségvetési fegyelemre van szükség, de ez teljesen téves diagnózis – hangsúlyozta Stiglitz.

Ehelyett Európában fel kellene gyorsítani a közös bankrendszer kialakítását. Reformokra van szükség, és a fiskális unió irányába kell mozdulni, amely megoldhatná az adósságválságot. Stiglitz szerint tűzfalat állítanak fel, miközben kerozint öntenek a tűzre.

Az eurókötvények kibocsátása az egyik út lehet, ami működhet, de van más irány is a Nobel-díjas közgazdász szerint. Egy közös európai kincstárat kellene felállítani, és növelni a bevételeket Európa-szerte, amellyel a gyengélkedő országok gazdaságát lehetne támogatni.

A spanyol, az olasz, a görög és a portugál gazdaság is visszaesett az első negyedévben, míg Németország 0,5 százalékkal növekedett – írja a CNBC.

Németországnak azt kell megfontolnia, hogy az euróövezet egyben tartásának árát akarják megfizetni, vagy hagyni a szétesést. „Azt gondolom, hogy az ár, amit az euró szétesése miatt fizetnének, nagyobb lenne, mint az egyben tartás ára” - monta Stiglitz.

Stiglitz mentőcsomag bankmentés mentés Spanyolország euró
Kapcsolódó cikkek