BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanárhiányt hozhat a kényszernyugdíj

A közoktatást érintheti legérzékenyebben a jövőre bevezetendő nyugdíjkényszer, amely a 62. életévüket elért közalkalmazottakra vonatkozna.

Húszmilliárd forintnyi megtakarítást remél Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közszféra egyes kiadásainak megkurtításától, így attól, hogy jövőre kötelezően nyugdíjba küldenék a 62. életévüket elért közalkalmazottakat. A közszféra dolgozóinak száma jövőre 250 ezerrel nő a közoktatás és az egészségügy átalakítása miatt, a körükben bevezetett kényszernyugdíjazás Matolcsy szerint 10-11 ezer embert érint.

„A kiadások csökkentése akár racionális is lehetne, ám a jelenlegi szinten ez már a működőképességet is befolyásolhatja, és károkat okoz. Az ilyen híreket ráadásul nem a sajtóból kellene megtudnunk, hanem erről a kormányzatnak egyeztetéseket kellene folytatnia az érintettekkel” – nyilatkozta a Világgazdaságnak a közalkalmazotti érdekképviseleteket tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. "Mi lesz, ha egy iskola egyetlen biológia, vagy kémia szakos tanára távozik így?"
- kérdezte. További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.