A hitelminősítők a fő felelősek az európai adósságválságért, állapították meg a svájci St. Galleni egyetem közgazdászai, akik 25 OECD ország adatait vizsgáltak, 2009 és 2011 között, s akiket a Duna Híradó idéz.

Az utóbbi hónapokban sorra minősítik le a nemzetközi hitelminősítők az euróövezeti országokat. Az Európai Bizottság 2009-ben már szorgalmazta a hitelminősítők működésének felülvizsgálatát, mert ezeknek a vállalkozásoknak, szerepük volt a gazdasági válság kirobbanásában.

Két héttel ezelőtt megvonta Olaszország elsőrendű adósminősítését a Moody''s, a világ egyik legnagyobb hitelminősítő csoportja. Ezen a héten Németország kilátásait rontotta le, a nyár elején pedig Spanyolországot sorolta vissza egyszerre három fokozattal is a Moody''s.

Franciaországot az év elején, éppen száz nappal az elnökválasztás előtt minősítette le a Standard & Poor''s. Az akkori francia pénzügyminiszter azonnal tiltakozott. Francois Baroin egy tévéműsorban azt mondta: "Nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját".

Éppen a folyamatos leminősítések miatt döntöttek úgy a svájci St. Galleni Egyetem kutatói, hogy maguk is kiszámolják, mennyire voltak megalapozottak a hitelminősítők döntései. Megállapításaikat az osztrák Die Presse közölte.

Eszerint a hitelminősítők a fő felelősek az európai adósságválságért. A tanulmány készítői szerint ezek a cégek kiváltói és ösztönzői is az adósságválságnak. Azt írják, hogy a leminősítéseket nem lehet a gazdasági helyzet és az állami pénzügyek romlásával indokolni.

Az Európai Bizottság már három évvel ezelőtt is szorgalmazta a hitelminősítők működésének felülvizsgálatát. A testület már akkor úgy vélte, hogy ezeknek a vállalkozásoknak jelentős szerepük volt a gazdasági válság kirobbanásában.

Az Európai Bizottság elnöke is többször bírálta, amikor a hitelminősítők több fokozattal rontottak egy-egy ország hitelbesorolásán. José Manuel Barroso szerint létre kellene hozni egy tisztán európai hitelminősítőt. A most működők közül ugyanis egyik sem az.