Magyar gazdaság

Nem jó bankfelügyelő az EKB?

Az európai bankunió felé vezető út legújabb lépéseként a német kormány a nyomásnak engedve belement abba, hogy az Európai Központi Bank (EKB) felhatalmazást kapjon arra, hogy átvegye a bankok felügyeletét az euróövezetben.

Ezzel megkérdőjeleződnek a csupán tavaly hatályba lépett európai felügyeleti struktúrák. Az új londoni bankfelügyelet (EBA) 2011. január 1-jei hatállyal kezdte meg tevékenységét, amelyet hamarosan be is szüntet. A bankmenedzserek elbizonytalanodtak, egyesek már az euróövezet új rendszerkockázatáról beszélnek – olvasható a Handelsblatt kommentárjában.

Semmi kétség, hogy harc folyik a frankfurti Európai Központi Bank és a brüsszeli Európai Bizottság között a hatalomért és a befolyásért. Hiszen a bankfelügyelet az egyik legfontosabb funkció Európában. A jelek szerint az Európai Bizottság nem tud sok mindent felmutatni az EBA védelmében, miután a legutóbbi stressztesztek során a piac egyetértett abban, hogy a szervezet durván alábecsülte a szektor kockázatait.

Ugyanakkor az EKB számára óriási feladat lesz az új szerepkör betöltése, amihez komoly személyzeti és egyéb erőforrásokra is szüksége lesz. A terv kritikusai Merkel és Monti szemére vetik, hogy pár hónap alatt keresztül akarják verni az átállást, aminek technikai részletei még nincsenek is kidolgozva. Tekintve, hogy az euró bevezetésén évekig dolgoztak, mégis komoly hibalehetőségek maradtak a rendszerben, félelmetes, hogy az új felügyeleti struktúra kialakítására csak pár hónapot szánnak – írja a lap. A jelentős európai bankok arra törekszenek, hogy a "túl nagy, hogy bukjon" elvet ezzel európai szintre emeljék, a kockázatok egybe fogásával komoly előnyre tehetnek szert a cégek, miközben ez a megoldás bizonyára nem oldja meg a spanyol bankrendszer problémáját.

 

EKB eba stresszteszt bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek