Az idei második negyedévében 3, 876 millió fő volt a foglalkoztatottak száma, 67 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tegnap közzétett adataiból.

Ez a létszám 1,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A 15–64 éves népességen belül így összesen 57,2 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 1,4 százalékpontos növekedésnek felelt meg. A nők munkaerőpiaci pozíciója jobban javult, esetükben a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 52,2 százalékra nőtt.
A munkanélküliek száma az év második negyedévében 472 ezer volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint az egy év alatt 1,4 százalékponttal javuló, 57,2 százalékos foglalkoztatás hátterében a közmunkaprogram áll, ami szociális szempontból fontos, de a GDP-t nem növeli. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is úgy véli, hogy a vártnál jobb második negyedévi munkanélküliségi adat és a javuló aktivitás a kormányzati közmunkaprogramnak köszönhető, és úgy véli: a 10,9 százalékos valószínűleg az éves mélypont lehet.
További részletek a mai Világgazdaságban