Magyar gazdaság

Német belviszály az eurómentésben - mennyire erős a Bundesbank?

Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke nem fogja megakadályozni az Európai Központi Bank (EKB) válságkezelési terveit - nyilatkozta a német kormányzópárt egyik prominense, most először beszélt a Bundesbank és az Európai Központi Bank ellentétéről német kormánypárti vezető.

A Bundesbank elnökének, Jens Weidmannak ellenkezése nem akadályozza meg Németországot abban, hogy támogassa az EKB válságkezelési terveit - mondta Michael Meister, Angela Merkel pártjának, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese - jelenti a Bloomberg.

A Bundesbank elnöke korábban erősen kritizálta az EKB-t, mert szerinte az túlbecsüli a szerepét, azt képzelve, hogy a bankot nem csupán az árstabilitás biztosítására, hanem a növekedés támogatására, a csökkentésére vagy a bankrendszer stabilizálására is fel lehet használni. "Mi vagyunk a legnagyobb és legerősebb jegybank az eurózónában, ezért jóval nagyobb a beleszólásunk a közösség jövőjébe, mint sok más nemzeti banknak" – közölte Weidmann.

A Bundesbank nem támogatja az EKB kötvényvásárlási terveit, mert az szerinte nem ösztönzi az országokat a reformok beindítására. A The Guardian megfogalmazása szerint a Bundesbank elnökéne kezében van Mario Draghi bilincsének kulcsa. A brit lap megfogalmazása szerint a 44 éves Weidmann-nak kell meghonosítania az EKB-ban azt a szigorú pénzpolitikát, amely a Bundesbankot jellemezte, még akkor is, ha ezzel magára haragítja volt főnökét, Angela Merkelt.

Meister szerint ennek ellenére nincs szakadás a német vezetésben, hanem egész egyszerűen különbözőek a szerepek: "becsülendő, hogy Weidmann úr egy stabilitás-orientált monetáris politikát képvisel, hiszen ez a kötelessége" - idézi a politikust a Bloomberg.

A Der Spiegel a múlt hónapban arról írt, hogy az IMF nem fog további kölcsönt nyújtani Görögországnak, mivel a trojka számra már világos, hogy a görögök nem képesek a 120 százalékán tartani az államadósságot. Ezzel kapcsolatban Meister figyelmeztet: az IMF számíthat rá, hogyha kilép a támogatás mögül, akkor Európa is ezt fogja tenni. A frakcióvezető-helyettes hozzátette: a megelőlegezett állami kötvényvásárlással az EKB minden támogatást megad, ami lehetséges.

EKB eurómentés német Merkel Weidmann kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek