Magyar gazdaság

Csak krízissel lesz IMF-hitelünk - A londoni elemző kidobta az ablakon az előrejelzését

A Nomura feltörekvő piaci elemzője szerint nem folytatódhatnak egyelőre a tárgyalások Magyarország és az EU/IMF-delegációja között. Peter Attard Montalto szerint a kormány nem fogad el egy reálisabb makrogazdasági és költségvetési pályát. A Financial Times beyondbrics blogján megjelenő cikkében azt írja: Orbán Viktor politikai nyereségszerzésre törekszik a "kiszivárgott feltételekkel".

Kidobtuk az ablakon az előrejelzésünket, miszerint Magyarország október közepére megegyezik az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről – írta friss helyzetértékelésében Peter Attard Montalto, a Nomura International feltörekvő piaci közgazdásza. Az elemző az elmúlt napok eseményei miatt változtatta meg várakozását.

A Nomura londoni elemzője úgy látja, hogy csak finanszírozási krízis esetén lesz megegyezés, azonban nem valószínű, hogy a jelenlegi piaci környezetben ez megvalósul. Még néhány hónapig nagy likviditásra lehet számítani.

Az elemző szerint a kormány nem mond le arról, hogy kiterjessze a Magyar Nemzeti Bankra a pénzügyi tranzakciós adót, és a Fidesz nem fogad el egy „reálisabb” makrogazdasági és költségvetési pályát.

Emlékezetes, az Európai Bizottság újabb eljárást indíthat Magyarország ellen a pénzügyi tranzakciós MNB-re való kiterjesztése miatt. Korábban a jegybank függetlenségével kapcsolatos vita már fél évig gátolta a hiteltárgyalások megkezdését.

Rövid távon országspecifikus sokkra (talán az E.On államosítására) vagy külső sokkra (pl. Spanyolország elveszítni piaci hozzáférését) van szükség ahhoz, hogy a tárgyalások folytatódjanak – vélekedett Peter Attard Montalto. Vagyis az elemző szerint piaci nyomás kényszerítheti ki, hogy a felek újra tárgyalóasztalhoz üljenek.

Mindezek alapján Montalto szerint „irracionális”, hogy a kockázati felér kiárazódott a magyar eszközökből az elmúlt hét hónapban.

Montalto hangsúlyozza: a kormányzat tartalékaival még februárig finanszírozhatja magát. A közeli jövőben nem folytatódnak a tárgyalások, hiszen az EKB tegnapi akciója (kötvényvásárlási program bejelentése) is csökkentette a piaci nyomást.

A Financial Times beyondbrics blogjában Orbán Viktor videó-üzenetéről „Orbán horrorshow-ja” címmel jelent meg cikk. A blog írója szerint ez csak a legújabb csavar a hosszú ideje folyó hitelkeret-sagában, amely csupán egy nappal azután jelent meg, hogy Varga Mihály bizakodón beszélt egy "idén őszi" megállapodástól.

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group elemzője azt gyanítja, hogy Orbán Viktor politikai nyereségre törekszik a "kiszivárogtatott feltételekkel". Ha ugyanis lesz megállapodás, a kormány azt mondhatja, hogy számos engedményt ért el, ha viszont nem lesz, akkor a kormányfő arra hivatkozhat, hogy megvédte a magyar emberek érdekeit - vélekedett Rahman a beyondbricsnek nyilatkozva.

Mi történt?

Egyelőre sem az EU, sem a Fidesz frakcióvezetője nem erősítette meg, hogy létezik a kormányfő által említett titokzatos EU-s követeléslista. A kormányfő ráadásul csütörtöki EU-ülést említ, holott ő szerdán ismertette a követeléseket a frakciónak. Egy EU-s jelentésről beszélt a közrádióban péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, amikor a Valutaalap és az unió állítólagos követeléseit említette.

Azt mondta, "csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról", ebben szerepelnek az említett kérések. A kormányfőnek ezt a dokumentumot logikusan szerdán kellett megkapnia, hiszen aznap még pozitívan nyilatkozott a tárgyalásokról, ám nem sokkal utána már a frakciónak ismertette az elfogadhatatlan - állítólagos - dokumentumot.

Az azonban az érintettek nyilatkozata után sem világos, hogy valóban létezik-e ez a dokumentum.

Az Európai Bizottság szóvivője ma déli szokásos sajtótájékoztatóján beszélt ugyan egy levélről, de az már sok héttel ezelőtti: azt mondta, valóban létezik egy olyan dokumentum, amelyet az IMF-EU tárgyalódelegáció hátrahagyott a magyar kormány számára a tárgyalások első szakaszának júliusi befejezése után. Ebben a dokumentumban javaslatokat tesznek a kormánynak lehetséges makrogazdasági lépésekre. A szóvivő a levél tartalmáról több részletet nem kívánt közölni, mondván, hogy az bizalmas. Megjegyezte azt is, hogy a sajtóban megjelent értesülések számos pontatlanságot tartalmaznak.

Az MTI uniós forrásból úgy értesült, hogy a Magyarországgal folytatott hiteltárgyalások ügye is napirenden szerepel az EU-tagállamok képviselőiből álló Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (angol rövidítéssel: EFC) pénteki tanácskozásán. Az MTI uniós forrása megerősítette, hogy "létezik egy Magyarországgal kapcsolatos dokumentum, amelyet köröztetnek" az EFC-ülés résztvevői között. Annak tartalma azonban nem nyilvános - tette hozzá. Ezzel szintén nem erősítette meg, hogy született egy új levél július óta.

Megszólalt Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is az ügyben: a hvg.hu tudósítása szerint azt mondta, szerdán Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást adott a képviselőknek a hiteltárgyalásokról, de "nem egy konkrét dokumentumról tárgyaltak", Orbán szóbeli előterjesztést tett.

Mint fogalmazott: az Orbán által ismertetett feltételek számára nem okoztak meglepetést, hiszen nyomon követte a tárgyalásokat. Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen dokumentumokból adott Orbán tájékoztatást, és ezt a listát kiosztották-e a képviselőknek, Rogán azt felelte: ő már kiskorában megtanulta, hogy nem illik belenézni mások újságjába, papírjaiba, de azt tudja a tárgyalások alapján, hogy ha az IMF a célzott szociális juttatások csökkentését emlegeti, akkor visszakérdezés után azt szokták hallani, hogy ez a családi pótlékot jelenti.

Cikkünk megjelenése óta az Index ismertetett egy uniós szakértők által augusztus végén írt elemzést. Elképzelhető, hogy a kormányfő erre utalt, ebben azonban nincs szó olyan pontokról, melyeket Orbán Viktor említ. Erről bővebben itt.

montalto Magyarország imf-hitel elemzés
Kapcsolódó cikkek