Az export euróban 4,6, az 4,0 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az árfolyamok alakulása miatt forintban a növekedés 11,3, illetve 10,8 százalékos volt.

Az euróban elszámolt júliusi növekedése a júniusi 5,9 százalékos ütemről lelassult, míg az import valamelyest gyorsult az előző havi 4,0 százalékról. Az év hetedik hónapjában a kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A várakozásainkkal megegyezően, 457,5 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben júliusban, ami minimális javulás a tavalyi 404,1 millió euróhoz képest – mutat rá Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. „Folytatódott a kivitel növekedése az év első hónapjaiban megfigyelt csökkenések után. A kivitel javulása tükrözi az ipari export növekedését, amit feltehetően a Mercedes üzem termelésének elindulása okozott” – vélekedett.

„A nyersanyagárak átmeneti visszaesés után újra emelkedtek, ezért a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete tovább javulhat az év végéig. A cserearányok stabilizálódását az emelkedő gabonaárak is segíthetik” – hangsúlyozta Suppan Gergely. A közgazdász az év egészében 7,4 milliárd euró többletre számít a tavalyi 7,06 milliárd után.
További részletek a mai Világgazdaságban