Magyar gazdaság

Madrid kivár a segítségkéréssel

Spanyolország megvárja, hogy az Európai Központi Bank (EKB) nyilvánosságra hozza kötvényvásárlási programjának részleteit, mielőtt döntene arról, hogy az Európai Unióhoz folyamodik további segítségért - mondta az ibériai állam pénzügyminisztere, Luis de Guindos egy hétfői rádióinterjúban.

Spanyolország esetében az euróövezeti tagállamok már döntöttek egy legfeljebb 100 milliárd euró összértékű bankmentő csomag folyósításáról, ám egyes elemzők úgy vélik, hogy a tartósan magas, a 7 százalékos lélektani határt meghaladó államkötvényhozamok miatt az ország is uniós segítségre szorulhat. A spanyol kormány egyelőre arra kérte az Európai Uniót és az EKB-t, hogy segítsenek csökkenteni a magas hozamszinteket.

A Reuters hírügynökség augusztus végén - nevük elhallgatását kérő források tájékoztatása alapján - számolt be arról, hogy a háttérben már zajlanak egyeztetések a spanyol kormány és a nemzetközi hitelezők képviselői között.

Az EKB várhatóan csütörtöki kamatdöntő ülését követően jelenti be legújabb kötvényvásárlási programját. Mario Draghi, a szervezet elnöke korábban azzal nyugtatta a piacokat, hogy az EKB mindent megtesz az euró megmentése érdekében.

"Egyelőre nem világos, hogy egy esetleges EKB intervenció miként történne, és az sem világos, hogy milyen feltételeket szabnak" - mondta de Guindos a hétfői interjúban. Leszögezte ugyanakkor, hogy - meglátása szerint - az európai partnerek nem kérnek további lépéseket a költségvetési hiánycél és a gazdasági reformok érdekében azt követően, hogy a madridi kormányzat nemrég újabb szigorítást vállalt.

Az EKB csütörtökre várt bejelentése mellett az ugyancsak csütörtökre bejelentett kötvényaukció eredményei is befolyásolhatják a spanyol kormány következő lépéseit. A spanyol államkincstár összesen 2,5-3,5 milliárd euró értékben tervez 2-4 év lejáratú államkötvényt kibocsátani csütörtöki aukcióján. A legutóbbi, augusztus közepére tervezett árverést, a közvetlen finanszírozási szükséglet hiányára és a magas hozamszintekre hivatkozva elhalasztotta a szervezet.

A spanyol államháztartás helyzete várhatóan központi szerepet kap majd az uniós kormány- és államfők október 18-19-i találkozóján Brüsszelben is.

 

EKB Spanyolország euróválság
Kapcsolódó cikkek