Magyar gazdaság

Megverheti a piacbarát ellenzék Chávezt?

Az eddigi legszorosabb elnökválasztásra készülhet az 1998 óta hatalmon lévő Hugo Chávez venezuelai államfő. A vele szemben piacbarát politikát hirdető ellenzéki riválisának az igazi kihívást valójában az jelentené, hogy több lábra állítsa a jelenleg teljesen az olajbevételektől függő gazdaságot. A rákból a hivatalos tájékoztatás szerint idén felgyógyult Chávez kampányában azt ígérte, hogy a következő hatéves elnöki ciklusban továbbviszi majd – a XIX. századi dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjéről elnevezett –„bolivári forradalom” ügyét.

„Száz lónak könnyebb átjutnia a tű fokán, mint a burzsoáziának elérnie azt, hogy újra irányítsa Venezuelát” – ezekkel a szavakkal jellemezte a 13 éve hatalmon lévő Hugo Chávez államfő ellenzéki kihívójának esélyeit. Az elnök már megszokott stílusú megjegyzésével szemben azonban a vasárnapi elnökválasztás tűnik a leginkább kiélezett voksolásnak, mióta Chávezt először 1998-ban megválasztották államfőnek a dél-amerikai országban. A megbízhatónak számító Datanalisis közvélemény-kutató felmérése szerint azonban a harmadik újraválasztásáért küzdő Chávez még így is 10 százalékponttal előzi meg kihívóját, a több mint 30 ellenzéki pártból álló szövetség által támogatott Henrique Caprilest. Ezzel szemben a Wall Street Journal által megbízhatónak, azonban számos elemző által elfogultnak tartott Consultores 21 felmérése szerint az ellenzéki jelölt hajszálnyival megelőzi Chávezt.

A rákból a hivatalos tájékoztatás szerint idén felgyógyult Chávez kampányában azt ígérte, hogy a következő hatéves elnöki ciklusban továbbviszi majd – a XIX. századi dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjéről elnevezett –„bolivári forradalom” ügyét. Az egykori ejtőernyős katona, a hívei által csak El Comandanténak (parancsnoknak) nevezett Chávez ennek keretében államosította a gazdaság kulcságazatait, valamint az ország jelentős olajbevételeiből széles körű szociális programot hajtott végre.

Állami lakásprogramot indított, valamint a 28 milliós országban milliók számára tette elérhetővé az egészségügyi szolgáltatásokat és az oktatást. A világ legnagyobb kőolajkészletével rendelkező országban a program finanszírozását jelentősen elősegítette, hogy az elmúlt évtizedben igen magas volt az olaj ára.

A szociális programok folytatását ígérte az amúgy üzletbarát politikát hirdető ellenzéki elnökjelölt is, azonban szerinte ezeket a programokat jóval hatékonyabban is lehetne alkalmazni. Henrique Capriles a Chávez által követett állami irányítású gazdaságpolitika helyett a szabad vállalkozást elősegítő, jóléti társadalmat hozna létre az egykori brazil államfő, Lula da Silva piacbarát baloldali politikáját alapul véve.

A Chávez hívei által csak a multinacionális vállalatok, illetve az USA beépített ügynökének tartott Capriles emellett megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy Venezuela az „amerikai imperializmus” elleni harc jegyében alatt ad el olajat olyan baráti országoknak, mint Kuba, Nicaragua vagy Ecuador.

Capriles emellett azt ígéri, hogy megszünteti az olajtól való függést, vagyis több lábra állítja az ország gazdaságát azzal, hogy az olajiparon kívül más ágazatok fejlesztését is elkezdi. Jelenleg Venezuela teljesen ki van szolgáltatva a fekete arany világpiaci árának, miután az olajszektor a külföldi valutatartalék egyetlen forrásának számít, illetve az exportbevételek 90 százalékát fedezi.

Válság jöhet

A következő hatéves elnöki ciklus időszaka alatt bármikor kitörhet egy komolyabb gazdasági válság, ha továbbra is Hugo Chávez marad az államfő Venezuelában – véli a Capital Economics feltörekvő piaci elemzője. David Rees szerint a chávezi államosítási politika ugyanis szinte teljesen megszüntette a magánszektort, ami miatt az ország önellátó képessége minimálisra csökkent, teljesen kiszolgáltatva a gazdaságot az importnak.

Ezzel szemben az ellenzéki jelölt által ígért gazdasági reformok megteremthetik a növekedés alapját.


Ezzel szemben az ellenzéki jelölt által ígért gazdasági reformok megteremthetik a növekedés alapját.

Hugo Chávez venezuelai államfő nem hazudtolta meg önmagát a kampány idején sem -->

Venezuela választás Hugo Chávez
Kapcsolódó cikkek