Magyar gazdaság

Megvette a piac a pénteki Matolcsy-csomagot

Meredek csökkenéssel idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása pénteken a londoni piacon, tükrözve a kormány pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedéseinek kedvező piaci fogadtatását.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég szakelemzői az MTI kérdésére elmondták: a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 355 bázispont környékén mozgott a pénteki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 374,8 bázispontos előző esti záró után.

A csaknem 20 pontos esés markáns csökkenés egy kereskedési napon belül a CDS-piacon, ahol 8-10 pontos napi árfolyammozgás is már jelentős kilengésnek számít. A magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-középárfolyama az idén most először süllyedt 360 bázispont alá Londonban. Az előző kereskedési hetet múlt pénteken 383 bázisponton zárták a magyar CDS-kontraktusok Londonban.

A mostani londoni zárásra kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 355 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon. Ez hozzávetőleg megegyezik Spanyolország törlesztéskockázati megítélésével, ugyanakkor számottevően jobb Portugália CDS-árazásánál, amely a CMA kimutatása szerint valamivel 450 bázispont alatt járt a péntek esti londoni jegyzésben.

Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most 400 ezer euróval olcsóbb - vagyis az akkori árazásnak kevesebb mint a fele - az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középára a londoni piacon. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Matolcsy-csomag CDS
Kapcsolódó cikkek